Го намалува холестеролот, а одлично е и за намалување килограми – Палентата направена на овој начин има неверојатно дејство

Пченкарното брашно или гризот има многу позитивно влијание врз целокупното човеково здравје. Палента не содржи глутен и се препорачува за сите возрасти.

Здравствени придобивки од палентата

Палента содржи природни масти, односно каротеноиди, а токму овие здрави масти се одговорни за нејзините моќи кои промовираат подобро и подобро функционирање на цревата.

Пченката содржи и голема количина на фосфор, магнезиум, цинк, калиум, бакар, селен и манган.

Благодарение на пченката што ја содржи, палентата има многу мал број калории во себе, па затоа е идеален оброк за слабеење. Таа е една од најдобрите и најефикасните намирници кои се препорачуваат кога станува збор за диета.

Зајакнувањето на клетките на дебелото црево, исто така, е уште една предност што е забележана кај луѓето кои во своите редовни оброци вклучиле палента. Освен што ќе ги зајакне, палентата ќе има и антиоксидативно дејство на целиот организам, а не само на цревата.

Го намалува холестеролот благодарение на добрите масти кои ги содржи, како и влакната и сложените јаглехидрати. Палентата ќе ја спречи и појавата на вишок килограми.

Како правилно да се подготви палентата?

  • Во тенџерето ставете 3 и пол чаши вода.
  • После тоа, додадете малку масло и малку сол.
  • Кога сето тоа ќе зоврие, намалете ја температурата на минимум и прелијте со една шолја пченкарна палента со постојано мешање.

Се препорачува употреба на дрвена лажица поради оксидацијата на металната лажица. Нема да погрешите ако додадете семки или зеленчук.