Ѓумбирот е тропско тревно растение кое се користи повеќе од 5.000 години во природната медицина и потекнува од Југоисточна Азија. Коренот од ѓумбир се користи во исхраната кога научно е докажано дека има големо влијание врз здравјето.
Според приказната, ѓумбирот порано бил толку ценет и исклучително скап што дури се користел и како парична валута. Денес во природата практично не останал див ѓумбир, а најмногу се одгледува во Индија, Индонезија, Кина, Африка, Австралија, Јамајка и Барбадос. Во Европа се појавил во средниот век и оттогаш повеќе се користи за здравствени и лековити цели отколку како ароматичен зачин.
Ѓумбирот на јадењата им дава карактеристичен лут вкус и арома, содржи многу минерали, витамини и есенцијални масла кои помагаат во функционирањето на многу системи во телото.
Еве ги функциите кои најмногу влијаат на телото:
Дигестивен систем – го подобрува варењето благодарение на пектините и влакната, го забрзува метаболизмот, ги отстранува токсините, помага при гадење и повраќање, го намалува производството на гасови.
Нервен систем – Содржи смирувачки и релаксирачки магнезиум.
Мала карлица – Ѓумбирот се загрева и благодарение на тоа го зголемува протокот на крв, вклучително и пределот на карлицата, каде често се јавува застој, па затоа е класифициран како афродизијак. Со векови се веруваше дека ѓумбирот може да помогне при недостаток на либидо.
Кардиоваскуларен систем – Ѓумбирот се користи за спречување на згрутчување на крвта: ја разредува крвта и ја подобрува циркулацијата.
Имунитет – Посебно се препорачува при настинки бидејќи помага при затнат нос и активно го зајакнува имунолошкиот систем со витамин Ц и витамини Б. Неговите затоплувачки својства се корисни и за треска. Ѓумбирот е и природен антибиотик поради супстанцијата gingerol, а познат е и по своите антивоспалителни својства.
Мускули и мозок – Ѓумбирот е богат со калиум, кој ги ублажува грчевите во мускулите и ја промовира стабилноста на кислородот во мозокот и спречува дехидрација.
Како да го искористите ѓумбирот за да ги искористите сите негови лековити својства? Многу луѓе грешат априори и консумираат ѓумбир, бидејќи еден начин на употреба ветува дека ќе ги внесете сите хранливи материи, витамини и минерали од овој корен во телото.
Најкорисни материи се во свежиот ѓумбир, а значително помалку ги има во прав или замрзнат корен. Затоа е важно прво да користите свеж ѓумбир за да го зачувате вашето здравје. Кога станува збор само за вкусот, можете да користите ѓумбир во прав за подготовка на колачи, разни бисквити, пијалоци како кафе, чај, но кога станува збор за здравјето, тогаш потребно е да се консумира сурово растение.
Најголемата грешка што ја правиме кога консумираме ѓумбир е што ја фрламе кората, бидејќи заедно со кората, влакната од пулпата летаат во корпата. Се испостави дека ѓумбирот воопшто не треба да се лупи доколку е од органско потекло. Д-р Канчан Која објаснува дека во кожата на коренот на ѓумбирот има двојно повеќе полифеноли отколку во пулпата. Најпрво, ѓумбирот со кора можете да го користите во подготовката на пијалоци со овој корен, па ако не ви се допаѓа текстурата, можете да го процедите напитокот. Совршено решение е кората од ѓумбир да ја изгребете со лажица, наместо да ја исечете со нож, бидејќи така повеќе витамини, минерали и здрави состојки ќе завршат во вашата чинија.