Која храна и јадења не смеат да се подгреваат?

Повторното загревање на јадењето направено од некои намирници носи ризик по здравјето.

Инженерот за биотехнологија Марија Ракиќ Љубомировиќ открива која храна не треба да се загрева по термичка обработка и како јадењата како пилаф, мусака и сарма се загреваат на побезбеден начин.

Некои од намирниците на масата не треба да се подложени на термичка обработка повеќе од еднаш дневно. Такви се печурките, како и спанаќот, но и други зеленчуци и оние кои растат под земја – моркови, целер, цвекло, компири.

„Овие зеленчуци содржат нитрати. Не се опасни кога се приготвуваат за прв пат. Меѓутоа, со последователно загревање, овие нитрати се претвораат во нитрити кои кога се внесуваат во организмот создаваат соединенија кои се потенцијално канцерогени“, нагласува инженерот за биотехнологија Марија Ракиќ Љубомировиќ. .

Растително масло кое некогаш се користело за пржење храна никогаш повеќе не треба да се користи, а јадењата подготвени со него исто така не треба да се загреваат повторно.

Животинските масти, како што е свинската маст, имаат повисока точка на димење, па оброците може повторно да се подгреваат со нив.

Што се однесува до супите и чорбите, таа објаснува дека чорбата може да се загрее и се што се готви во неа да се исцеди и да се чува посебно во фрижидер.

Според Марија Ракиќ Љубомировиќ, поради опасноста оризот да ја има бактеријата Bacillus cereus, не треба да се загреваат ниту јадењата направени од оваа храна, бидејќи на тој начин овој микроорганизам може да се размножува, особено ако садот стои подолго на собна температура.

Никогаш не ги загревајте јадењата со компири

Складираните компири кои потемнале и станале зеленикаво-сини никогаш не треба да се јадат.

„Постои можност да се развила бактеријата Clostridium botulinum. Особено ако е покриена со алуминиумска фолија“, нагласи Ракиќ Љубомировиќ и додаде дека компирот мора да се чува во фрижидер.

Бактеријата Clostridium botulinum може да се развие и на производи од сушено месо, во конзервирани производи.

Може да предизвика главоболка, вртоглавица, гадење, повраќање, треска, а со посилна клиничка слика може да го нападне централниот нервен систем и да предизвика парализа, гушење, па дури и смрт.

Правилото е дека зеленчукот што расте под земја се става во ладна вода пред термичка обработка, додека оној зеленчук што расте над земјата се готви накратко и се става во топла зовриена вода.

Пилешкото, црвеното месо, рибата или јадењата подготвени со нив не треба да се загреваат повторно.

Иако сармата содржи ориз и црвено месо, може да се загрева, но само во рерна загреана на 70 степени.