За да го заштитите вашето здравје, од клучно значење е да јадете храна богата со антиоксиданси, кои ги намалуваат штетните ефекти на слободните радикали, предизвикувачи на многу болести, па дури и рак.
За да се заштити од слободните радикали, природата создаде антиоксиданси кои го намалуваат или спречуваат оштетувањето давајќи им го својот електрон на слободните радикали за тие повторно да станат стабилни. Антиоксидансите се претежно присутни во овошјето и зеленчукот.
Најдобро би било секој ден да внесувате во вашето тело по едно зелено (хлорофил), едно портокалово (каротеноиди) и едно виолетово (антицијанско) растение.
Тие имаат способност да ги неутрализираат штетните ефекти на слободните радикали кои спонтано се појавуваат во телото поради загадениот воздух или нездравата исхрана и затоа се одговорни за многу болести.
Сè додека храната ја задржува својата боја, ќе ја има и својата антиоксидантна способност (само витаминот Ц исчезнува со преработка), вели д-р Јелена Ѓорѓевиќ.
Се препорачува промена на производителите и климата од која доаѓа храната, бидејќи така организмот подобро се бори со токсините.
Улогата на антиоксидансите е тројна: тие го спречуваат создавањето на нови слободни радикали, ги неутрализираат веќе формираните слободни радикали и ги поправаат оштетувањата на клетките предизвикани од нивното дејство.
Некои се синтетизираат од телото, но повеќето се внесуваат во телото.
„Тоа се витамин Ц, витамин Е, витамин Д, кој многу добро го штити имунолошкиот систем, од автоимуни болести, инфекции, селен и омега 3 масни киселини, коензимот Q 10 кога го има насекаде“, додаде Ѓорѓевиќ.
Разновидната исхрана е клучна за здравјето: најмалку две шолји дневно овошје и зеленчук прават добар пат до здравјето.