Многу луѓе мора да им завидуваат на својата витка фигура, која ја одржуваат во старост, а причината за ова е сосема јасна.
Тие се фокусираат на една хранлива материја, а никогаш нема да видите специфичен вид месо на нивната чинија. Јасно е дека современиот начин на живот носи големи предизвици, вклучително и прекумерна тежина или дебелина. За жал, тоа е тренд кој, и покрај свеста, продолжува да расте. Исто така е јасно зошто. Начинот на живот многу се промени, луѓето обрнуваат премалку внимание на она што го внесуваме во нашите тела, нашата храна се повеќе се преработува и честопати ни недостасува време – и волја – редовно да вежбаме.
Како резултат на тоа, се потешко е да се одржи здрава фигура и стабилна телесна тежина. Вреди да се разгледаат подетално нациите кои долго време се познати по својата витка фигура на сите возрасти, што особено важи за јапонските жени. Вторите долго време го привлекуваат вниманието на истражувачите и експертите за исхрана, објавува Metropolitan.
Балансот е клучен
Статистички, Јапонија има една од најниските стапки на дебелина во светот, при што помалку од пет проценти од населението се бори со прекумерна тежина. За споредба: во Европа, оваа бројка е висока и до 20-25 проценти. Сè повеќе мажи и жени имаат прекумерна тежина, а многумина се дебели. Резултатите не можат да се припишат само на генетиката. Главните виновници се секојдневните грешки во исхраната и недостатокот на вежбање. Вреди да се инспирираме од јапонските навики во исхраната, кои исто така лесно можат да се вклучат во домашната кујна.
Важна состојка во јапонската исхрана
Свежите производи играат важна улога во јапонската кујна, бидејќи содржат многу зеленчук. Еден од клучните елементи се протеините, присутни во скоро секој оброк. Нивните извори се многу полесни од оние што доминираат во западната исхрана. Јапонките избираат риба, морски плодови, тофу, јајца, соја и ферментирана храна, кои им обезбедуваат квалитетни протеини без висока содржина на заситени масти. Црвеното месо, кое е сè уште популарно меѓу гурманите во нашата земја, се појавува многу ретко на нивните чинии.
Вклучувањето на протеините во исхраната не е важно само за професионалните спортисти. Оваа хранлива материја, или макронутриент, помага во градењето мускулна маса и нејзиното зачувување за време на губењето на тежината. Ова му овозможува на телото да се фокусира на согорување на мастите, што е главната цел на губењето на тежината.
Покрај тоа, протеините имаат корисен ефект врз метаболизмот. Нивното варење бара повеќе енергија, па затоа телото согорува дополнителни калории. Тие исто така го зголемуваат чувството на ситост, што ги тера луѓето поретко да посегнуваат по грицки, а мислата за следниот оброк не доаѓа толку брзо. Јапонците избегнуваат црвено месо и јадат многу ферментирана (кисела) храна.
„Јадете додека не се наситите, но…“
Еден од темелите на здравиот начин на живот во Јапонија е принципот на хара хачи бу, кој може да се сумира во еден совет: јадете додека не се наситите за 80 проценти. Оваа филозофија потекнува од Окинава, остров познат по долговечноста и здравјето на своите жители. На овој начин, Јапонките избегнуваат прејадување, а нивните тела имаат време да го почувствуваат внесот на храна и да се чувствуваат сити на време.
Принципот на хара хачи бу штити од прејадување и прекумерен внес на калории. Во исто време, тоа не значи лишување или постојано чувство на глад. Ова се чини дека е идеален начин да се постигне природно витка фигура – Јапонките консумираат околу 1.900 калории на ден. Бавното, внимателно јадење и слушањето на потребите на вашето тело се клучот за здрави навики, како и за никогаш да не се има прекумерна тежина.