Турското кафе е еден од најавтентичните вкусови во Турција, со единствена арома и процес на варење. Благодарение на неговото големо влијание врз турскиот начин на живот, кафето не е само пијалок со кофеин, туку симбол на гостопримството и пријателството. Длабоко вкоренет во турската култура, пиењето на овој ароматичен пијалок заедно е негуван момент што ги зближува луѓето и го продлабочува разговорот. Во Турција велат: „Шолја кафе испиено заедно останува во срцето 40 години“.
УНЕСКО го додаде турското кафе на листата на нематеријално културно наследство во 2013 година, а оттогаш 5 декември се слави како „Светски ден на турското кафе“. Во чест на еден ваков посебен ден, да ја научиме историјата на овој пијалок.
Пристигнување во турските земји
Кафето првпат пристигнало во палатата на султанот Сулејман во Истанбул преку Јемен, за време на Отоманската империја, а мајсторите готвачи во кујната на палатата развија нова техника за готвење. Името го добил по тој посебен начин на готвење што го измислиле Турците. Откако беше истакнат пијалок во палатата, турското кафе стигна и низ улиците на Истанбул. Во 16 век почнале да се отвораат јавни таверни каде луѓето се дружеле додека пиеле кафе. Бидејќи Истанбул беше космополитски и трговски центар, кафето ги премина границите: кога трговците почнаа да тргуваат со зрна кафе со далечни земји, европските дипломати и други официјални лица ја воведоа културата на пиење кафе во нивните земји.
Традиција впишана во турската култура
Низ вековите, турското кафе стана составен дел од турската култура. Она што го прави толку уникатен е тоа што неговиот начин на готвење остана непроменет до ден-денес. За вкусно турско кафе потребно е многу ситно мелено кафе. Кафето потоа се подготвува во тенџере со долга рачка и усна за сипување, наречено џезве и се служи во мали филџани. Кога станува збор за шеќерот во кафето, има „обични“ (со малку шеќер), малку засладени или слатки.
Турското кафе традиционално доаѓа со чаша вода и кромид. Водата им помага на оние кои ја пијат да го исчистат своето непце и целосно да го искусат вкусот на кафето. Кафето е толку суштинско во турската култура што дури и „kahvaltı“ (појадок) буквално се преведува како „оброк пред кафе“.
Во Турција секогаш постои причина за пиење кафе. Со оглед на тоа што кафето се конзумира после секој оброк како средство за варење, исто така ги придружува разговорите со пријателите или домашните посети. За време на таквите искрени муабети, гатањето е забавна турска забава во комбинација со турско кафе. Турците ги вртат шолјите за кафе за да раскажат судбина врз основа на обликот на тозот, доколку имаат слободно време. Забавен ритуал е да се интерпретираат сликите во чашата со пријателите. Послужување на турско кафе е неизбежно и како подарок во посебни пригоди, од верски празници до веридби.
Сорти на турско кафе за гурмани
Иако класичното турско кафе се консумира секојдневно низ целата земја, во секој регион постојат различни сорти. На пример, турското кафе се прави од мастика во регионот на Егејското Море, каде што изобилуваат мастичните дрвја. Кафето Menengiç, без кофеин и овошно, е локален деликатес во Газиантеп и се прави од зрна Pistacia terebinthus, со потекло од југоисточна Турција. Слично на тоа, смирното кафе се претпочита во југоисточните градови Мардин и Шанлиурфа. Мира е едно од најробусните кафиња во светот и се служи во мали шолји без држачи. За оние кои претпочитаат полесно кафе, кафето Дибек со мелено камен може да биде идеално. Видовите турско кафе се разликуваат и во начинот на подготовка, на пример преку загреан песок, јаглен или пепел.
Научете како да направите пенесто турско кафе
Светскиот ден на турското кафе можете да го прославите со правење пенесто турско кафе по традиционален рецепт. Пред да започнете, проверете дали зрната кафе се што е можно свежи. Ќе ви треба пофино мелено кафе отколку за филтер кафе. Во тенџере измешајте кафе со вода, додајте шеќер колку што сакате и варете. Кога кафето ќе зоврие, ќе видите слој од пена над него. Ако го истурите внимателно, пената ќе остане одозгора. Можете да уживате во кафето со чаша вода или веднаш да планирате одмор во Турција за да го пробате овој омилен пијалок најдобро што може – во неговата татковина.