Што велат вашите семејни рецепти за нашата омилена сарма?
Секоја домаќинка има своја мала тајна кога подготвува јадење, но не треба да има некои големи тајни кога подготвувате јадење. Сепак, страстите на интернет ги разбрануваше дебата – дали јајцето оди во смеса за жолчки или не?
На социјалните мрежи започна дискусија поврзана со Сарма. Некои велат дека ставаат јајце во смесата за да биде поцврста, односно да се сврзат состојките. Други протестираат и тврдат дека јајцето нема што да бара во сармата.
Сарма по рецепт од 1952 година – се додава јајце
Овој рецепт 24сата.хр го најде во „Книга за секоја жена“ која во 1952 година ја објави Хрватката Сељачка штампарија во Загреб. Според неа, излегува дека јајцето оди во сармата.
Состојки:
3 глави кисела зелка
Полнење:
1/2 кг сечкано говедско месо
1/2 кг сечкано свинско месо
4 големи лажици сува сланина исечкана на мали коцки
2 големи лажици маст
1 главица ситно сечкан кромид (треба да биде испржен жолт)
1 цело јајце
1 голема лажица сол
1/2 голема лажица бибер
6 големи лажици ориз
За запршка:
5 супени лажици маст
3 големи лажици брашно
1 голема лажица пиперка
2 до 3 литри супа од суво месо или вода
сечкана кисела зелка
2 големи лажици сол
Подготовка:
Се што е наведено под „филот со сарма“ треба добро да се измеша во сад. Од секоја главица зелка се вадат листовите и се сечат по малку ребрата, за да бидат потенки, без да се оштети листот.
На дланка ставете лист кисела зелка, а на листот лажица фил. На страната на раката каде што е малиот прст, свиткајте го крајот на листот. Земете го крајот на листот најблиску до спојот и завиткајте го. Остана уште еден крај кој не е завиткан. Притиснете го тоа со прстите.
Направете прскање, покријте го со вода или супа, додадете сечкана зелка, посолете, сварете, ставете ја сармата над зелката, покријте го садот и варете полека 3 до 4 часа. Ако зелката има премногу кисел вкус, додадете 1 до 2 коцки шеќер, а ако имате сурутка додадете ја наместо вода.