Елката и божиќната ѕвезда не се единствените растенија кои ги користиме за украсување на домот за празниците: Погледнете ги овие убавици!

Божиќните ѕвезди, празничните венци и разните природни цветни аранжмани се неизбежен дел од нашите ентериери, вклучувајќи ги и овие празници. Внимавајте при изборот на растенијата, бидејќи со соодветна грижа и внимание, тие можат да траат подолго од овие празници, за следната година да биде уште побујна и поубава. Овогодинешните хитови се амарилис, божиќен кактус, орхидеи, каланхо и божиќен кактус. Еве како да ги одржувате.

АМАРИЛИС

Амарилис е повеќегодишно растение кое не бара многу грижа. Чувајте го на светлина, но не на директна сончева светлина, полевајте го еднаш или двапати неделно, но хранете го редовно. Цвета еднаш годишно, а доколку правилно се грижите за него, долго ќе биде дел од вашиот цветен инвентар.

БОЖИЌНА ЅВЕЗДА

Ова популарно растение е незаменливо секоја година, а многумина од нас посакуваат да го имаат во текот на целата година. Често не успеваме да го направиме тоа бидејќи ова растение е малку понапорно. Најважно со ова растение е кога ќе го купите, треба да го оставите неколку часа на малку поладен простор за растението постепено да се прилагоди на нов простор каде што не треба да биде постудено од 23 степени. . Во никој случај не треба да го чувате на провев или во близина на извор на топлина. Не го поместувајте растението кога ќе најдете соодветно место за него и секогаш полевајте го одозгора – со истурање вода во чинија, но не држете ја водата во чинијата повеќе од 10 минути. После тоа, полевајте го нормално секој втор ден.

БОЖИЌЕН КАКТУС

Ова растение е идеално за суви и затворени простори и не бара многу нега и наводнување. Направете го ова еднаш неделно, а можете да го прскате со застоена вода на секои неколку дена. За да цвета треба да му се обезбеди многу индиректна светлина и да не се поместува бидејќи не сака промени. За време на цветањето, избегнувајте пресадување и прекумерно изложување на растението.

КАЛАНХОА

Kalanchoe лесно се одгледува и не бара премногу грижа. Можете лесно да го одгледувате дома, а во потопло време ќе расте и на вашиот балкон или градина. Во лето се полева 2 до 3 пати неделно, додека во зима треба минимално да се полева. Обезбедете ѝ многу светлина и таа ќе биде ваш редовен домаќин долго време.

ОРХИДЕЈА

Познато е дека орхидеите се чувствителни растенија, но ако следите одредени правила, брзо ќе научите што им е потребно за да растат здрави и големи. Тие исто така сакаат индиректна светлина, но не сакаат многу наводнување. Најдобро е да ги туширате или накратко да ја натопите теглата во вода и да оставите целата вода да се исцеди. Грижата за нив зависи и од видот, затоа информирајте се добро пред да купите.

Поврзани вести

Најважното