Киселото млеко е свежо млеко кое во текот на денот е оставено да ферментира и кисело на топло место. Често се препорачува во исхраната, а богат е со витамините К1 и К2, но има и калциум, калиум и магнезиум.
Има многу придобивки од киселото млеко што може да ги вклучи и неговите ефекти врз варењето, имунолошкиот систем, здравјето на срцето и токсичноста во телото, меѓу другото.
Помош во варењето
Бактериските култури кои се наоѓаат во ова ферментирано млеко можат да му помогнат на вашиот стомак полесно да ја разгради храната и да спречи запек, надуеност и грчеви. Може да има и помалку лактоза во киселото млеко, што го прави идеален за оние кои се нетолерантни на лактоза.
Помага при елиминација на токсините
Истражувањата покажаа дека киселото млеко може да помогне во стимулирање на функцијата на црниот дроб и панкреасот, а со тоа помага да се отстранат повеќе токсини од телото, пишува „Органски факти“.
Го зајакнува имунитетот
Овој тип на ферментирано млеко може да содржи широк спектар на хранливи материи, витамини и активни состојки кои му се потребни на имунолошкиот систем за да функционира, вклучувајќи витамин А, цинк, калиум, селен, јод и калциум.
Може да ги намали алергиите
Утврдено е дека ферментираното млеко има помал алергенски ефект кај оние кои се чувствителни на млеко; може да помогне во потиснување на непотребните имунолошки реакции.
Рецепт за кисело млеко:
2 литри млеко (по можност домашно)
200 гр готово кисело млеко
1 лажица кисела павлака
Подготовка:
Сварете го млекото и изладете го додека не се загрее. Во сад ставете 200 грама кисело млеко и додадете павлака, па малку топло млеко и убаво измешајте. Додадете сè во млекото и измешајте.
Истурете во саканите садови, покријте со капак или проѕирна фолија и оставете на топло место во близина на шпоретот преку ноќ. Кога млекото ќе закисели, мора да се стави во фрижидер да се излади.