Официјално одобрен лебот со брашно од ларви од црви

Некои инсекти, животни, растенија или печурки, кои во принцип се јадливи, стануваат табу во одреден културен или општествен контекст и затоа не се консумираат, но тоа не ја спречи ЕУ за првпат да одобри употреба на брашно од ларви од шилести црви, пишува „Дојче веле“.

Според проценките на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО), инсектите се составен дел од исхраната на околу две милијарди луѓе ширум светот, особено во делови од Африка, Азија, Централна и Јужна Америка. Повеќе од 2.000 видови инсекти се сметаат за јастиви.

Како што е наведено, Европската унија сега за прв пат одобри употреба на оброци од ларви од црви во прехранбените производи. Оваа дозвола се однесува на брашно добиено од ларвите на зрнестиот инсект – жолто брашно, со образложение дека ова високопротеинско брашно во иднина (и во мали количини) ќе се користи во индустриски произведени пекарски производи како леб и колачи, производи од сирење, тестенини и преработени производи од компир.

Ова се објаснува и со заклучокот на научниците, а ваквото брашно не претставува ризик по здравјето, инаку немаше да биде одобрено за употреба, соопшти Федералната канцеларија за заштита на потрошувачите и безбедност на храната во Германија. Треба да се напомене дека дозволените количини се ограничени: лебот може да содржи најмногу четири грама брашно на 100 грама готов производ, додека максималната количина за сирење е еден грам на 100 грама производ.

На прашањето зошто ларвите од зрнести црви се погодни за консумирање, потрошувачите во ЕУ добија одговор – тие содржат важни хранливи материи како железо, цинк и витамин Б12. Тие исто така имаат висока концентрација на протеини. Новоодобрениот оброк од ларви од житни црви содржи помеѓу 50 и 55 проценти протеини. Покрај тоа, ги содржи и сите девет есенцијални аминокиселини, како и здрави масти, влакна и важни витамини. Во исто време, нивното производство е повеќе еколошки во споредба со традиционалните извори на протеини како говедско, свинско и пилешко. Ним им треба помалку вода, храна и простор и произведуваат помалку емисии на штетни гасови.

Да потсетиме дека уште во 2023 година лиценцата за комерцијална употреба на брашно од куќен штурец предизвика бурни протести кај потрошувачите.

Претставниците на Советодавниот центар за потрошувачи од Хамбург тогаш објавија дека во тоа време во Германија имало само неколку производи со мала количина на инсекти, како некои специјални слатки или тестенини. Сепак, се шпекулираше дека е широко користен и дека инсектите лесно ќе бидат прифатени од прехранбената индустрија и мултинационалните компании кои ги продаваат своите производи ширум светот.

На новинарско прашање дали е можно веќе да јадеме инсекти без да знаеме, надлежните рекоа дека такво нешто не може да се случи бидејќи нивното присуство во храната мора да биде наведено и разбирливо за секого, па на пример мора да пишува на производот – „бисквити со инсекти“ или „тестенини со брашно од инсекти“. Анкетите во тоа време покажаа дека огромното мнозинство во Европа не сака инсектите како замена за месото. Во Германија, 80 отсто од анкетираните изјавиле дека се згрозени од идејата да јадат инсекти, објави еколошката агенција УБА, што е пречка за воведување на инсекти во западната исхрана.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното