Омилената торта на Тито – рецептот беше строго чувана тајна долго време

За Јосип Броз Тито се вели дека е голем бонвиван и гурман, а и покрај дијабетесот не се воздржувал од слатки.

Ако слушате приказни, бајки или теории на заговор за Јосип Броз, ќе наидете на легенда наречена – омилената торта на Тито.

За Јосип Броз Тито се вели дека е голем бонвиван и гурман, а и покрај дијабетесот не се воздржувал од слатки.

За првите две тврдења, можно е да се најдат докази во фотоархивите, а некои детали сè уште се појавуваат овде-онде преку сведоштвата на неговите современици кои се уште се живи, како што е неговиот поранешен готвач.

Пред неколку години за еден дневен весник раскажа какви специјалитети подготвувал за доживотниот претседател на поранешната држава, пишува slobodadalmacija.hr.

А дека сакал слатки, односно барем една торта, не уверуваат објавите на социјалните мрежи и одредени медиуми „во регионот“, па пишува дека Тито обожавал почести со јаткасти плодови, чоколадо и кафе.

Очигледно, рецептот бил добро чувана тајна долго време. Сега, очигледно веќе не.

Состојки:

Тесто:

– 4 јајца

– 200 гр шеќер

– 1 ванилин шеќер

– 100 гр мелени ореви

– 5 лажици сварено кафе

– 5 лажици брашно

– 1 прашок за пециво

– 3 лажици масло

Крем:

– 400 мл млеко

– 200 гр путер

– 100 гр стопено чоколадо

– 10 лажици шеќер

– 5 лажици брашно

– 3 лажици мелени ореви

– 2 жолчки

– 1 ванилин шеќер

Декорација:

– малку чоколадо

– малку мелени ореви

Подготовка:

За кората одвојте ги белките од жолчките. Во белките додадете 100 гр шеќер и сè убаво измешајте. Во жолчките додадете 100 гр шеќер и исто така измешајте.

Во смесата со жолчките додадете 5 лажици ладно кафе, 100 гр ореви, 5 лажици брашно со прашок за пециво и 3 лажици масло, сè убаво измешајте, а на крајот внимателно измешајте го снегот од белката.

Добиената смеса истурете ја во сад за печење и печете во рерна загреана на 180 степени околу половина час.

За кремот додадете 5 лажици брашно и 2 жолчки во млекото и сè варете со постојано мешање додека не се згусне. Оставете да се излади.

Измешајте ги путерот, шеќерот и ванилиниот шеќер и додадете го стопеното чоколадо. Сè убаво измешајте со изладениот сварен крем.

Кога тестото ќе се испече, извадете го и оставете го да се излади, а потоа рамномерно намачкајте го со кремот и оставете го да се стегне. Украсете со рендано чоколадо и мелени ореви, па исечете ги на коцки и послужете.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното