За Јосип Броз Тито се вели дека е голем бонвиван и гурман, а и покрај дијабетесот не се воздржувал од слатки.
Ако слушате приказни, бајки или теории на заговор за Јосип Броз, ќе наидете на легенда наречена – омилената торта на Тито.
За Јосип Броз Тито се вели дека е голем бонвиван и гурман, а и покрај дијабетесот не се воздржувал од слатки.
За првите две тврдења, можно е да се најдат докази во фотоархивите, а некои детали сè уште се појавуваат овде-онде преку сведоштвата на неговите современици кои се уште се живи, како што е неговиот поранешен готвач.
Пред неколку години за еден дневен весник раскажа какви специјалитети подготвувал за доживотниот претседател на поранешната држава, пишува slobodadalmacija.hr.
А дека сакал слатки, односно барем една торта, не уверуваат објавите на социјалните мрежи и одредени медиуми „во регионот“, па пишува дека Тито обожавал почести со јаткасти плодови, чоколадо и кафе.
Очигледно, рецептот бил добро чувана тајна долго време. Сега, очигледно веќе не.
Состојки:
Тесто:
– 4 јајца
– 200 гр шеќер
– 1 ванилин шеќер
– 100 гр мелени ореви
– 5 лажици сварено кафе
– 5 лажици брашно
– 1 прашок за пециво
– 3 лажици масло
Крем:
– 400 мл млеко
– 200 гр путер
– 100 гр стопено чоколадо
– 10 лажици шеќер
– 5 лажици брашно
– 3 лажици мелени ореви
– 2 жолчки
– 1 ванилин шеќер
Декорација:
– малку чоколадо
– малку мелени ореви
Подготовка:
За кората одвојте ги белките од жолчките. Во белките додадете 100 гр шеќер и сè убаво измешајте. Во жолчките додадете 100 гр шеќер и исто така измешајте.
Во смесата со жолчките додадете 5 лажици ладно кафе, 100 гр ореви, 5 лажици брашно со прашок за пециво и 3 лажици масло, сè убаво измешајте, а на крајот внимателно измешајте го снегот од белката.
Добиената смеса истурете ја во сад за печење и печете во рерна загреана на 180 степени околу половина час.
За кремот додадете 5 лажици брашно и 2 жолчки во млекото и сè варете со постојано мешање додека не се згусне. Оставете да се излади.
Измешајте ги путерот, шеќерот и ванилиниот шеќер и додадете го стопеното чоколадо. Сè убаво измешајте со изладениот сварен крем.
Кога тестото ќе се испече, извадете го и оставете го да се излади, а потоа рамномерно намачкајте го со кремот и оставете го да се стегне. Украсете со рендано чоколадо и мелени ореви, па исечете ги на коцки и послужете.