Црниот бозел содржи антиоксиданси, витамини Ц и Е, флавоноиди, терпени и други лековити материи кои имаат антивирусно, антибактериско и диуретично дејство. Созреваат на крајот на август и во септември, а од овие здрави темновиолетови плодови се подготвува сируп за зајакнување на здравјето.
Особено е корисен во сезоната на настинки, грип и вируси, пишува Крстарица.
Помага во борбата против покачена температура, го зајакнува имунитетот, лечи анемија, односно го подига нивото на железо во крвта и помага при општа слабост на организмот, запек и стрес.
Бобинките не треба да се јадат сирови бидејќи се токсични и можат да предизвикаат труење. Термичкиот третман целосно ја уништува токсичноста на бобинките, а сирупот е безбеден за консумирање.
Доколку го изоставите ѓумбирот од рецептот, овој пијалок може да го пијат и децата.
Состојки
1 килограм зрели бозел; 1 l вода; 0,75 кг шеќер; 2 см корен од свеж ѓумбир; сок и кора од еден лимон; 0,5 килограми домашен мед.
Подготовка
Покријте ги бозелот со вода и варете ги околу 15 минути. Се трга од оган, се додава шеќерот, ренданиот ѓумбир и сокот од лимон и ренданата кора.
Покријте, оставете да отстои 30 минути, а потоа процедете низ сито.
Процедениот сок загрејте го додека не зоврие, додадете мед, добро измешајте и додека е уште топол, истурете го во чисти стаклени шишиња.
Чувајте го сирупот на ладно и темно место (можеби во фрижидер) и користете го како сируп за разредување.