Што значат украсите на славскиот колач?

Славскиот колач е украсен со различни мотиви, а секој од овие украси од тесто има свое значење.

Тоа е еден од најважните елементи на празничната трпеза како симбол на телото на Исус Христос, а виното со кое се прелива колачот ја претставува неговата крв. Секогаш е кружен и украсен со фигури направени од тесто, кои се симболи на желбите на домаќинот и водителка за благосостојба на семејството.

Украсите на славскиот колач може да варираат во зависност од делот на Србија каде се прави колачот. Сепак, сите словенски колачи содржат заеднички украсни елементи кои се стари колку и традицијата на празнување на крштевањето. Секоја декорација или фигурина е направена од тесто и има свое значење, па не е важно што ќе се стави на славеничката торта, истакнуваат од Агромедија и ги откриваат значењата на мотивите кои најчесто ги гледаме.

ПРЕПОРАЧУВАМЕ  Посно, евтино и лесно: необично вкусни ќофтиња за кои сите мислат дека се направени од месо

Прво, важно е во средината да има шари во форма на крст и да биде украсена со плетен венец.

Тогаш, најважен симбол е просфорничкиот печат кој означува вера. Станува збор за дрвен печат на кој се изгравирани буквите ИС ХС НИ КА, што значи: „Исус Христос победува“. Се става на централниот дел од колачот и од сите четири страни околу периметарот. Печатот се купува во црквата, а најчесто се пренесува од колено на колено во многу семејства.

Парче свети босилек мора да се залепи во средината на колачот.

Останатите украси можат да бидат многубројни и различни, но тие се задолжителни: уво пченица, птица, цвет, грозје, книга и буре. Тие се поставени во полињата меѓу краците на крстот, а доволно е да има по еден украс на секое од четирите полиња.

ПРЕПОРАЧУВАМЕ  Дилемата која ги скара готвачите на Балканот: Дали ја ставате оваа состојка во сарма?

Грозјето, бурињата и класјата ја симболизираат родната година, изобилството, богата трпеза, полни амбари и добра жетва.

Птицата или гулабот го имаат значењето на Светиот Дух, а воедно е и симбол на мир и здравје.

Книгата е симбол на знаење и успех.

Помеѓу другите симболи се додаваат цвеќиња кои значат убавина и чистота на душата на домаќинството.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.

ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

spot_img

Најважното