Свет
13,272,284
Вкупно активни случаи
Updated on 21/06/2021 15:57 15:57
Македонија
273
Вкупно активни случаи
Updated on 21/06/2021 15:57 15:57
Македонија
5,477
Вкупно починати
Updated on 21/06/2021 15:57 15:57
Македонија
149,877
Вкупно оздравени
Updated on 21/06/2021 15:57 15:57

Светата маченичка Гликерија чува од болести: На денешниот празник испочитувајте ги овие обичаи за здравје

Светата маченичка Гликерија е ќерка на еден гувернер на Рим. По заминувањето на татко ѝ, осиромаши и се насели во Трајанопол во Тракија.

Во времето на нечестивиот цар Антонин Гликерија беше изведена да му принесе жтва на идолот на Диј. Таа си нацрта крст на челото, па кога царскиот намесник ја запраша каде е нејзината лампада (зашто сите носеа лампади во рацете), Гликерија го покажа крстот на челото и рече: „Ова е мојата лампада“. На нејзината молитва гром удри во идолот и го искрши на парчиња.

Намесникот се разгневи и нареди да ја затворат. Ги запечати затворските врати. Меѓутоа, на Гликерија ѝ се јавуваше Ангел Божји и ѝ даваше небесна храна,

Во многу краеви од регионот, вообичаено е да не се подготвува или јаде месо на овој ден, бидејќи се верува дека со тоа се спречува болеста.

Денес, исто така, се избегнува да се запали оган во попладневните часови, а во селата не се ложат печки , ниту се палат свеќи.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com