Вака се печат пиперки дома – ќе останат полни со витамини, а чад воопшто нема да имате

Зимската подготовка е сведена на минимум за многу домаќинки, бидејќи станува полесно да се добие разновиден зеленчук надвор од сезоната.

Меѓутоа, во повеќето куќи, ајварот или барем печените пиперки се уште се оставаат во замрзнувачот. Тие се погодени и за различни јадења, и секогаш се добро решение за брз појадок или вечера.

Печењето пиперка може да биде голема работа, особено затоа што целата кујна се валка, а куќата мириса на чад со денови. Најдобро решение би било – на старомоден начин – „ќумбе“ во дворот, за да не се испоти домаќинката, а пиперките се печат тивко за да се зачуваат што е можно повеќе витамини.

Кој има тераса, може да организира модерна верзија на оваа работа и во градот.

Се разбира, не мислиме да ја извадиме целата печка од кујната, туку да добиеме лесна електрична скара што ќе ја вклучите земајќи ги предвид сите безбедносни мерки.

Како по правило, на дното има подлабок сад налик сад за печење, кој треба да се наполни со ладна вода до ознаката на производителот.

Мора да го направите ова додека скарата се уште не е вклучена и секогаш бидете сигурни дека нивото на водата не паѓа под минималната граница.

Наредете ги измиените и исушени пиперки на скара, па печете ги рамномерно, вртејќи ги така што ќе бидат „изгорени“ од сите страни.

Водата во садот под решетката драстично го намалува изгледот на чад, така што ниту вашите соседи ниту вие нема да имате „црвени очи“ по петнаесет минути од оваа кулинарска акција.

Исто така, не е неопходно да се изберат најрамните (па дури и најскапите) пиперки за печење на пазарот, бидејќи скарата е попрактична од рамната рингла или други видови скари. Секоја пиперка се пече на неа, дури и онаа „нерамната“ и кривата.

Конечно, благодарение на испарувањето на водата, пиперката ќе ја задржи својата острина и полнота дури и кога ќе ја печете. Запомнете, целта не е да ја „земете нејзината душа“ убивајќи ја додека не изгори, туку само да ја изгорите „кожата“ за убаво и лесно да се лупи за понатамошна подготовка.

Завиткајте ги пиперките во шерпа со дебело дно, покријте и ставете влажна кујнска крпа над капакот. Откако ќе се испечат сите, оставете ги да стојат во тоа се додека не се изладат доволно за да можете да ги излупите или да ги спакувате неизлупени во замрзнувач.

Ако живеете во стан без тераса, ваков вид на скара се препорачува само ако имате силен аспиратор, бидејќи се уште се шират интензивни мириси. Можеби е подобро решение за вас да ги печете пиперките во рерна.