Во Грција се врши достава на лекови со дрон

Се очекува испораката на лекови со дронови да започне пилот во грчкиот град Трикала.

Иницијативата се спроведува во рамките на европскиот проект „ХАРМОНИЈА“ и предвидува употреба на беспилотни летала (дронови) за превоз на лекови од задругата на фармацевти во Трикала до регионалните аптеки.

Партнерите во проектот, исто така, соработуваат со Грчката управа за цивилна авијација за да планираат летови и да издадат соодветни дозволи. Иницијативата е поддржана и од Европската инвестициска банка.

Беспилотните летала ќе се користат и за испорака на итни средства за граѓаните кои имаат ограничен пристап до аптеките.

Системот за снабдување ќе биде пилотиран два месеци. Првиот пробен лет ќе се одржи на 21 септември за време на Европската недела на мобилност.