Во потрага по вонземјани: Вештачката интелигенција пронашла чудни сигнали во податоците од радиото

Неодамна сме сведоци на сè побрзиот развој на вештачката интелигенција (ВИ). Многумина од нас, на пример, се обидоа да создаваат текстови користејќи ChatGPT, а истражувањата покажаа дека овој популарен четбот може да добие преодна оценка и на испитите на правниот факултет.

Вештачката интелигенција сега се користи во речиси секое поле на науката за да им помогне на експертите во рутинските задачи за класификација, а неодамна научниците доста успешно ја користеа во потрагата по вонземски живот.

Откривање на вонземски сигнали со помош на вештачка интелигенција

Астрономот од Универзитетот Кертин, Дени Ц. Прајс и неговите колеги создадоа систем за вештачка интелигенција кој ги надминува класичните алгоритми во задачите за откривање сигнали. Тие тренирале вештачка интелигенција да ги анализира податоците од радиотелескопот и да бара сигнали кои не можат да се генерираат со природни астрофизички процеси.

Вештачката интелигенција тогаш открила осум интересни сигнали кои биле пропуштени од класичниот алгоритам. Се разбира, тоа не значи дека тој дефинитивно пронашол пораки од вонземска цивилизација, веројатно се работи за некои ретки случаи на радио бучава (пречки), но самите наоди се ветувачки и укажуваат дека техниките на вештачката интелигенција сигурно ќе играат постојана улога во потрагата по вонземска интелигенција. пишува The Conversation.

Колку е интелигентна АЛ?

Треба да се напомене дека алгоритмите за вештачка интелигенција не „разбираат“ ниту „размислуваат“. Тие се истакнуваат во препознавање на шаблони и се покажаа исклучително корисни за задачи како што е класификација, но немаат способности за решавање проблеми. Тие работат само конкретни задачи за кои се обучени.

ПРЕПОРАЧУВАМЕ  Тајните кодови доаѓаат во WhatsApp: Еве што значи тоа за корисниците

Така, иако идејата за вештачка интелигенција која открива вонземска интелигенција звучи како заплет на возбудлив научно-фантастичен роман, и двата термини се погрешни: програмите за вештачка интелигенција не се интелигентни, а потрагата по вонземска интелигенција не може да најде директен доказ за таа интелигенција.

Радио-астрономите всушност бараат „техносигнали“, радио сигнали што може да укажуваат на присуство на технологија и, индиректно, на постоење на општество со способност да користи технологија за комуникација.

За истражувачки цели, Прајс и неговиот тим создадоа алгоритам кој користи методи на вештачка интелигенција за да ги класифицира сигналите како радио пречки или вистински кандидати за технопотпис, а нивниот алгоритам се покажа како поефикасен отколку што очекуваа.

Пронајдени се осум чудни сигнали

„Барањето технопотписи е како да барате игла во космички стог сено. Радио телескопите произведуваат огромни количини на податоци, а исто така содржат и многу пречки од различни извори, како што се телефони, WiFi и сателити. Алгоритмите мора да бидат способни да раздвојуваат вистински технолошки потписи од лажни позитиви и брзо. И нашиот класификатор за вештачка интелигенција ги исполнува тие барања“, објаснува Прајс.

„По обуката на алгоритмот за вештачка интелигенција, му дадовме повеќе од 150 терабајти податоци (480 часа набљудувања) од телескопот Грин Банк во Западна Вирџинија. Тој идентификуваше 20.515 потенцијални сигнали, кои потоа рачно ги прегледавме. Осум сигнали имаа карактеристики на технолошки потпис. и не може да се припишат на радио пречки“, додаде тој.

ПРЕПОРАЧУВАМЕ  Илон Маск го претстави Tesla Cybertruck: Иднината конечно ќе личи на иднината

Научниците потоа се обиделе повторно да ги откријат набљудуваните сигнали со телескопи, но безуспешно. Можеби тоа беше еднократен сигнал од вселената, но најверојатното објаснување е дека наишле на необични манифестации на радио пречки.

„Тоа би било едно од најзначајните откритија“

“Нашиот тим неодамна инсталираше моќен сигнален процесор на телескопот MeerKAT во Јужна Африка. MeerKAT користи специјална техника која комбинира 64 антени за да дејствува како еден телескоп. Оваа техника може подобро да одреди од каде доаѓа сигналот на небото, што драстично ќе намалете ги резултатите од радио пречки од лажни позитиви“, вели Прајс.

„Ако астрономите успеат да откријат технопотпис што не може да се објасни со радио-шум, тоа би било добар показател дека ние не сме единствената технолошки напредна цивилизација во универзумот. Тоа би било едно од најзначајните откритија“, додава тој.

„Ако не откриеме ништо, тоа не мора да значи дека сме единствениот технолошки способен интелигентен вид во вселенското соседство. Можеби не сме го барале вистинскиот вид сигнал или нашите телескопи сè уште не се доволно чувствителен за да открие слаби преноси од далечни егзопланети“, заклучи Прајс.

Истражувањето, со наслов A deep-learning search for technosignatures од 820 блиски ѕвезди, беше објавено во списанието Nature Astronomy.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.

ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

spot_img

Најважното