Бајден: Нов напад во Кабул најверојатно во следните 24-36 часа

Американскиот претседател Џо Бајден во соопштението за печатот што само го испрати до медиумите го коментираше нападот со беспилотни летала врз милитантите на ИСИС и рече дека ситуацијата во Кабул е „крајно опасна“.

„Реков дека ќе одиме кај групата одговорна за нападот врз нашите војници и невини цивили во Кабул, и го направивме тоа“, рече Бајден.

„Овој напад со беспилотни летала не е последен. Ќе продолжиме да ги ловиме сите оние што беа вклучени во овој подмолен напад, тие ќе платат”.

Во изјавата, Бајден ги нарече „херои“ 13 припадници на американските сили кои беа убиени во нападот во близина на аеродромот.

„13 -те припадници на нашите сили без кои останавме беа херои. Ја дадоа најголемата жртва во служба на највисоките идеали на Америка, истовремено спасувајќи ги животите на другите. Нивната храброст и несебичност им овозможија на повеќе од 117.000 ранливи луѓе да завршат безбедни”, кажа Бајден.