Свет
17,272,979
Вкупно активни случаи
Updated on 04/08/2021 17:15 17:15
Македонија
627
Вкупно активни случаи
Updated on 04/08/2021 17:15 17:15
Македонија
5,494
Вкупно починати
Updated on 04/08/2021 17:15 17:15
Македонија
150,422
Вкупно оздравени
Updated on 04/08/2021 17:15 17:15

Доктор предупредува: На возрасна личност дневно ѝ требаат 15 – 20 минути сончање

Андреј Тјажелников, одговорен специјалист за примарна здравствена заштита за возрасни при Московското министерство за здравство, вели дека на возрасна личност дневно ѝ требаат само 15 – 20 минути сончање без сенка, најмногу, а треба да се почне со пет минути на ден, за посилно здравје.

„Сонцето придонесува за добивање витамин Д, што е важно за организмот. Затоа е корисно да се биде на Сонце. Главната работа е да не претерувате за да не добиете топлотен удар и да изгорите. На возрасните им требаат 15 – 20 минути престој на Сонце. А, најдобро е тоа да почне со не повеќе од пет минути. А, ако се опуштате при летниот одмор на море, не заборавајте да го минете остатокот од времето во сенка!“, изјави Тјажелников.

Рускиот лекар додава дека, при пешачење, треба да се носи летна капа и, по можност, лесна облека.