Германија повторно е прва по производство на хмељ, откако девет години ги престигна САД

ГЕРМАНИЈА повторно го зазеде првото место на светската ранг листа на производители на хмељ, земајќи ја „титулата“ од САД по девет години, соопшти денеска Здружението на одгледувачи.

Површината под хмељ во Германија е намалена за 340 хектари, на 20.300 хектари. Во САД е намалена за 4.500 хектари, на 17.850 хектари, велат од здружението.

Големите залихи на хмељ доведоа до пад на цените, што ги загрижи производителите во Германија. Производството е речиси целосно фокусирано на секторот за пиво, а продажбата на пиво во светот паѓа.

Ова не е единствената причина за германското „престигнување“ на американската конкуренција, причината, истакна претставникот на здружението, Ерих Лемер.

Бројни разлики меѓу Германија и САД
Одгледувачите во САД можат полесно да ги откажат договорите за снабдување, што значи дека можат да го прекинат производството порано од нивните колеги во Германија, објасни тој.

Земјоделството е исто така структурирано поинаку во САД и економиите се многу поголеми. Ако прогнозата е лоша, големите американски одгледувачи треба да го менуваат правецот побрзо од помалите семејни фарми во Германија, делумно поради притисокот од банките.

Германските семејни фарми често имаат подолга традиција и не се откажуваат лесно од земјоделските култури кои долго време ги одгледуваат, објасни Лемаир.

Добри прогнози за оваа година
Баварскиот Халертау повторно го зазеде првото место во регионалното рангирање. Во 2022 година, таа беше втора, според податоците на најголемиот светски трговец со хмељ БартХас, зад американската Јакима во државата Вашингтон.

Германија и САД имаат лавовски дел од глобалното одгледување хмељ. Минатата година биле засеани 55.000 хектари, што значи дека површината под хмељ е намалена за околу 4.800 хектари во однос на 2022 година, соопшти германското здружение.

Првиот човек на здружението Ерих Лемаир посочува дека прогнозите за оваа година се добри. „Хопс во моментов работи добро“, нагласува тој.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното