Грција размислува за задолжителна трета доза кај здравствените работници

Грчката влада размислува да бара здравствените работници да се вакцинираат со дополнителна (трета) доза против „Ковид-19“. Во исто време, студентите кај нашиот јужен сосед масовно се вакцинираат за да можат да ги посетат универзитетите.

„Здравствените работници веќе требаше да се вакцинираат со трета доза“, рече Матина Пагони, претседателка на синдикатот на лекари. Лекарите од Советот за контрола на пандемијата велат дека постои политичка одлука да се постави трета доза за медицински лица и социјални работници во домови за стари лица.

Утре се очекува официјална изјава од министерот за здравство.

Мислењето на епидемиолозите во Грција е дека се препорачува секој постар од 60 години да ја зајакне здравствената состојба со трета доза.

Пред почетокот на академската година, околу 75% од учениците се вакцинирани, според Министерството за образование. Потребен е целосен сертификат за вакцинација за да присуствувате на предавањата на универзитетот.

Невакцинираните студенти треба да полагаат негативен тест неколку пати неделно. Уредбата за влегување во ресторани и таверни само за вакцинирани и болни луѓе веќе ја оштетува туристичката индустрија. Сопствениците на ресторани бараат помош од владата поради големиот пад на прометот во рестораните.