AlbanianBulgarianEnglishGreekMacedonianSerbianTurkish

Храна што може сериозно да наштети на здравјето на миленичињата – никогаш не им давајте!

Прочитајте која храна е најлоша за миленичињата, и тие треба да се избегнуваат во широк лак.

Луѓето честопати сметаат дека нивните миленици се членови на семејството, но треба да се знае дека нивните потреби се различни од човечките, но и дека им се потребни различни видови храна.

Иако не е штетно да се дава храна за кучиња на мачки и обратно, имајте на ум дека храната за мачки содржи повеќе протеини и калории, а на кучињата им е потребна храна богата со растителни влакна. Исто така, храната за мачки се состои од високо ниво на таурин.

Сопствениците на миленичиња треба да знаат дека на кучињата и мачките не треба да им се дава грашок, а главниот проблем со конзервираниот грашок е тоа што содржи конзерванси и соли кои се опасни за домашните миленици. Половина чаша конзервиран грашок содржи 400 до 500 мл натриум, но толеранцијата на натриум кај мачки и кучиња е многу пониска.

Мачките сакаат туна, но дури и кучињата понекогаш може да ја сметаат за уживање. Дури и ако вашата мачка го бара тоа, немојте да ја храните со конзервирана туна, бидејќи може да содржи жива, која може да биде отровна за мачката, но и за кучињата.

Кучињата обично сакаат путер од кикирики. Но, некои производители додаваат засладувач ксилитол, кој се користи наместо шеќер, бидејќи содржи помалку калории. Ксилитол е токсичен за домашните миленици, бидејќи може да предизвика откажување на црниот дроб.

Тестото од сиров леб што содржи квасец може да доведе до труење кај кучињата.

Избегнувајте да им давате големи количини млеко. Овој производ содржи масти кои можат да доведат до дебелина. Покрај тоа, давањето целосен сад со млеко на кучиња и мачки може да предизвика дијареа, да го вознемири стомакот и да предизвика повраќање. Не заборавајте дека миленичињата исто така може да бидат нетолерантни на лактоза.

Бадемите генерално не се забранети, но постојат некои ризици доколку им ги дадете на вашите миленици. Консумирањето големи количини бадеми дневно може да предизвика стомачни тегоби, дебелина и панкреатитис кај кучињата и мачките.

Симптомите може да вклучуваат повраќање, надуеност и дијареа.

Исто така, не давајте цитрусно овошје.