КОЛКУ РАНО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ТЕСТ ЗА БРЕМЕНОСТ?: Ако првиот резултат е негативен, тоа не значи дека не сте бремени…

Постојат рани знаци на бременост, но тие не се универзални и не се појавуваат на ист начин кај сите жени

Понекогаш отсуството на менструација е резултат на стрес или промена во исхраната, додека стомачниот вирус лесно може да се помеша со утринска мачнина (ова често се случува кај жени кои претходно не биле бремени).

Слично, чувството на замор, карактеристично за трудниците, денес е најчесто симптом на зафатен начин на живот, а не на друга состојба.

Најпрактичниот начин за откривање на бременоста е домашен тест, но многу жени се прашуваат колку рано можат да го направат тоа. Тие се особено нетрпеливи да го дознаат резултатот доколку се обидуваат да забременат, односно кога ќе почнат да забележуваат одредени промени во телото.

Домашниот тест е сигурен метод за утврдување на бременоста, тие се продаваат во сите аптеки и се достапни за секоја жена.

Ако се сомневате дека сте во друга состојба, пред да го добиете и да го користите, дознајте кога е најефективно.

Имено, доколку имате редовен циклус, советот е да се тестирате веќе на првиот ден од отсуството на менструација, а доколку често ви доцни – почекајте најмалку седум дена. Тешко е да се биде 100% точен за датумот, а нивото на хормоните што го испитува тестот варираат од жена до жена.

Ако активно се обидувате да забремените и не сакате да чекате додека не го испуштите менструацијата, треба да почекате најмалку една до две недели по незаштитен секс. И ако циклусот е пропуштен, без разлика дали користите контрацепција, направете го тоа и проверете што се случува.

Истражувањата покажаа дека најсигурните тестови се 79 отсто прецизни шест дена пред пропуштениот период и 99 отсто ефективни на денот на пропуштениот период.

Рани знаци дека треба да се тестирате

Отсуство на менструација: Тоа е еден од првите и најсигурни знаци на бременост кај жена која има редовен циклус. Сепак, менструацијата понекогаш може да се одложи или прескокне поради стрес, диета, вежбање, одредени медицински состојби.

Жените имаат различни менструални циклуси, секој од нив овулира во различно време. Можно е да забремените подоцна во циклусот од просекот ако нешто влијаело на овулацијата, а може да биде и начин на живот.

Во овој случај, најдобриот начин да бидете сигурни дека сте бремени е да почекате најмалку една недела откако ќе го испуштите менструацијата.

Благи грчеви: Чувството е слично на менструалните грчеви, само што нема да имате менструација.

Нежни гради: Поради зголеменото производство на естроген и прогестерон, градите може да бидат нежни и да изгледаат поголеми поради зголемен проток на крв. Брадавиците може да болат, а вените под кожата може да изгледаат потемни.

Не се чувствувате добро: Бременоста е често придружена со гадење, одбивност кон храната, исцрпеност и често мокрење. Знаете себеси, затоа внимавајте на вашето тело и долгите невообичаени физички симптоми кои може да укажуваат на доаѓање на бебе.

Кога треба да направите домашен тест?

Постојат различни типови на домашни тестови, а повеќето работат со тоа што ќе уринирате на мало стапче. Во зависност од тестот што ќе го изберете, можеби ќе треба да ја соберете урината во чаша и да го потопите стапот во течноста или да го соберете и да користите капалка за да префрлите мала количина во посебен сад. Има и такви во кои стапот се става под среден проток на урина.

Откако ќе помине препорачаното време на чекање, тестот ќе го прикаже резултатот како промена на бојата на линиите, симбол плус или минус или зборовите „бремена“ или „не бремена“. Запомнете, не е важно колку се изразени!

Ве советуваме да го повторите тестот за неколку дена. Имено, ако првиот резултат е негативен, тоа не значи дека не сте во друга состојба. Можеби сè уште нема доволно HCG во вашето тело и треба да го повторите.

Ако првиот резултат е позитивен, дефинитивно сте бремени.

Лажните позитиви се многу ретки, иако понекогаш се случуваат, особено ако земате одредени лекови.

Колку се точни тестовите?

Тие се многу прецизни, со најголема прецизност проценета помеѓу 97 и 99 проценти. Сепак, треба да знаете дека со секој сет што се нуди во аптеките има работи кои можат да влијаат на резултатот.

Еве неколку совети што треба да ги следите за да ја подобрите нивната точност:

* Не заборавајте да го проверите датумот на истекување и да бидете сигурни дека можете правилно да ги следите упатствата.

* Се покажа дека тестирањето на урината наутро ја зголемува точноста на тестот.

* Количината на HCG во урината е различна за секоја жена. Некои жени ќе имаат точни резултати на денот на пропуштената менструација, додека други ќе мора да чекаат подолго.

* Некои тестови се почувствителни од другите и влијаат на тоа колку рано можете да ги користите за да откриете бременост. Доколку се сомневате, најдобро е да се консултирате со вашиот гинеколог, кој ќе може да ви го направи тестот.

Негативен тест за бременост може да се појави ако:

– Направете го тестот премногу рано.

– Прерано ги гледате резултатите. Некои парови се премногу љубопитни, па веднаш го гледаат тестот. Важно е да почекате онолку колку што пишува на упатствата.

– Користете разредена урина за тестот. Најдобро е да се тестирате наутро кога првпат уринирате, бидејќи тогаш урината е најмалку разредена од другите течности што сте ги испиле.

Кога тестот може да биде лажно позитивен?

Лажно позитивен тест за бременост ќе се појави ако тестот бил неправилно складиран (ако бил оштетен од топлина или влага), како и во ситуација ако жената неодамна имала спонтан абортус (можно е високо ниво на HCG да остане во крв, што може да доведе до грешки). Доколку земате одредени лекови за да се смирите, лекувате алергии, Паркинсонова болест или лаксативи, можно е и да направите грешка, бидејќи некои супстанции од овие лекови влијаат на исправноста на тестот. На исправноста на тестот може да влијаат и лекови кои се користат за спречување на ментални болести.

spot_img

Најважното