Нов Зеланд е прогласен за најдобро место за преживување во случај на СОЦИЈАЛЕН КОЛАПС!

Кога го објавија делото Ограничувања на растот во 1972 година, научниците од Технолошкиот институт во Масачусетс ја разбудија јавноста.

Тие рекоа дека забрзаниот индустриски развој ќе не доведе до социјален колапс во 21 век. Нивните резултати неодамна ги провери холандскиот научник Гаја Херингтон и се покажа дека тие биле во право.

Херингтон посочува дека старата студија се поклопува со новите податоци, според кои економскиот раст ќе престане на крајот на оваа деценија, ако продолжиме да се однесуваме како порано. Потоа, ќе следи деценија на опаѓање, додека можеме да очекуваме социјален колапс околу 2040 година. „Не е можно постигнување континуиран раст“, ​​рече Херингтон, потсетувајќи дека постојат одржливи начини за создавање просперитет, на кои се уште не посветуваме доволно внимание.

Лошата економија е само една од причините да се доведе во прашање општеството. Климатските промени, губењето на биодиверзитетот и епидемиите се исто толку добри причини за колапс како и нивните комбинации. Ако еден ден навистина дојде до социјален колапс, истражувањето спроведено во Светскиот институт за одржливост покажа дека Нов Зеланд, Исланд, Велика Британија, Тасманија и Ирска ќе имаат најголеми шанси да преживеат.

При составувањето на оваа листа, истражувачите ги зедоа предвид умерените климатски карактеристики на земјите, способноста да одгледуваат храна за сопствената популација, да ги заштитат границите од масовна имиграција, да одржуваат електрична мрежа и одредено ниво на производство. Помалку населените острови обично добро се снаоѓаат во сите горенаведени категории, поради што дојдоа до израз.

Нов Зеланд, кој според студијата е на врвот на листата, зафаќа површина речиси колку три Србии, но има само околу пет милиони жители. Од Австралија, најблиското копно, е оддалечено повеќе од 1.600 километри. Безбедноста на оваа земја е на високо ниво, како и можностите за сточарство, а бројот на реки е сосема доволен за производство на енергија. Дека сето ова навистина може да се претвори во предност, Новозеланѓаните го покажаа со една од најуспешните борби против епидемијата на корона вирусот во светот.

Меѓутоа, никого не е во интерес да пропадне. Научниците не објавуваат тмурни предвидувања за економијата и списоци на соодветни места за преживување за да се сомневаат во злото, туку со цел да ги откријат проблемите со помош на резултати. Земјите што не се во друштво на Нов Зеланд и другите наведени земји сега знаат на што треба да работат ако сакаат да развијат отпорност кон колапс на системот.

„Поттикот за економии во последен момент кои имаат вечна потреба за поголема ефикасност не е нешто што треба да се примени за да се создаде еластичност. Треба да имаме помалку ригиден систем, така што во случај на шокантен настан, да одговориме со помош на резервни капацитети “, рече Алед Џонс, коавтор на истражувањето и професор на Универзитетот во Англија Раскин.