РЕКОРД: Расте продажбата на електрични автомобили во ЕУ

Продажбата на електрични возила постави нов рекорд за удел на пазарот во Европската унија во 2022 година, покажуваат податоците од индустријата. Ова следи по обидот на регионот да се одвикне од автомобилите на фосилни горива.

Електричните автомобили со батерии учествуваа со 12,1% од сите купени нови автомобили во споредба со 9,1% во 2021 година и 1,9% во 2019 година, според податоците на Европската асоцијација на производители на автомобили.

ЕУ се согласи да ја забрани продажбата на нови бензински и дизел автомобили од 2035 година, како дел од напорите на 27 нации за изградба на јаглеродно неутрална економија до 2050 година.

Продажбата на електрични автомобили се зголеми за 28% минатата година, со повеќе од 1,1 милион продадени единици. Овој раст најмногу беше поттикнат од германскиот пазар, каде што продажбата се забрза на крајот на годината, непосредно пред да паднат бонусите за купување. Во Норвешка, рекордни четири од пет нови автомобили (79%) продадени минатата година биле електрични. Земјата, која е еден од главните производители на нафта, има за цел да ја прекине продажбата на нови автомобили напојувани со фосилни горива до 2025 година – една деценија пред забраната ширум ЕУ.

spot_img

Најважното