Цените на нафтата над 84 долари

ЦЕНИТЕ на нафтата денеска се стабилизираа на меѓународните пазари над нивото од 84 долари, како одраз на јазот во проценките на побарувачката пред почетокот на летниот квартал и сезоната на патувања во САД.

На лондонскиот пазар цената на барелот по пладне беше речиси непроменета во однос на вчерашното затворање и изнесуваше 84,23 долари. Вчера ја затвори трговијата со добивка од 1,63 долари.

Позначителни промени денеска немаше ниту на американскиот пазар, каде барелот се тргува по 80,36 долари. Вчера го заврши тргувањето со добивка од 1,88 долари.

Внимание на пазарите

Кон крајот на вчерашното тргување, расположението го одбележаа оптимистички оценки за побарувачката во летниот квартал.

Американската инвестициска банка Голдман Сакс минатата недела процени дека поради силната побарувачка во летната сезона на патувања во САД, пазарот треба да забележи недостиг од понуда од 1,3 милиони барели во третиот квартал.

Оптимизам сигнализира и Организацијата на земји извознички на нафта (ОПЕК) со потврдена проценка според која побарувачката оваа година треба да се зголеми за 2,25 милиони барели дневно. Групацијата одлучи постепено да ја зголемува понудата од крајот на годината.

Меѓународната агенција за енергија (ИЕА), која ги советува членките на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), вклучително и водечките потрошувачи, очекува половина поголем раст, за нешто повеќе од милион барели дневно.

Во вакви услови на пазарите уште еднаш преовладуваше внимателност. „Фокусот на пазарот се префрли на фундаменталните основи кои покажуваат слабост веќе некое време“, напиша Франциско Бланч од BoFA во белешката, истакнувајќи дека залихите на сурова нафта и дестилати во магацините во САД и Сингапур се повисоки од другите места во светот.

Растот на побарувачката забави

Растот на глобалната побарувачка на нафта забави до 890.000 барели дневно во првиот квартал, а податоците покажуваат дека трендот веројатно ќе продолжи и во вториот квартал, додава Бланч во белешката.

Некои аналитичари, пак, опстојуваат на своите проценки дека цената на нафтата треба да порасне на краток рок. „Најновите насоки на ОПЕК+ и нивната потврда на проценката според која побарувачката треба да расте за 2,25 милиони барели дневно сигнализираат дека понудата во 2024 година ќе расте со исто темпо (како минатата година) и укажува на можноста за намалување на производството во 2025 година. “, смета Патрисио Валдивиесо од Ристад Енерџи.

Вниманието сега се префрла на американските акции. Здружението на производители на API ќе ги објави податоците за залихите од минатата недела во текот на денот, а владата утре.

Одделно, ОПЕК објави дека во понеделникот барел нафтена кошничка на нејзините членки поскапе за 37 центи на 83,06 долари.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното