Цените во Турција веќе стануваат брутални

Во последните три години, цените на природниот гас и електричната енергија во земјата се зголемија за 120 проценти, а цените на храната скокнаа за 30 проценти за само една година.

Цените во Турција растат толку брзо што многу Турци не можат ни да си ги дозволат основните потреби. Расте незадоволството од владата, а Ердоган ветува просперитет.

Германија се бори со четири проценти инфлација, додека во Турција брка 20 проценти. За една година, цените на храната се зголемија за 30 проценти, а кириите во Истанбул речиси се удвоија, објавија турските медиуми. Надежите дека туристичката сезона ќе ја олесни ситуацијата се уште не се оправдани.

“Цените скокаат секоја недела! Во супермаркетот расипувате 100 фунти и тие исчезнуваат како да се десет, а не сто. Затоа сега пазарувам само во мали количини и поретко”, вели Аху, која работи како чистачка во Истанбул На

Ова го потврдува Хабиб, кој води мала самопослуга. „Кој купи 10 јајца вчера, сега добива само седум“, рече тој. Трговецот заработува 30 центи од продажба на 30 јајца, но не се осмелува да ја покачи цената. “Клиентите ме караат како да сум јас виновен што цените постојано скокаат. И политичарите треба да се обвинуваат. Што да правам? Кога купувам поскапо, морам да продавам поскапо”.

Турската лира е во криза

На каса, мајка со две мали деца сака да плати за лимонада. Кога учи од Хабиб колку чини, прво го враќа шишето, но потоа вади уште неколку парички од паричникот и конечно плаќа.

46-годишниот столар Камуран исто така е лут: “Едноставно не е вистина. Алкохолот и цигарите станаа многу поскапи. Goingе пијам пиво и тие сакаат дури 20 фунти. Колку чини обичен работник заработуваат дневно – 80, 100 фунти. Тоа е доволно за три пива и кутија цигари “.

Во последниве години, турската лира нагло се намали. Камуран работи и со увезен материјал, кој поскапува поради слабата фунта. “Имам 16.000 фунти долг за кредитна картичка. Сега купувам само леб, јајца, млеко дома – такви работи. Фала му на Бога што не живееме под кирија – благодарение на тоа можеме да издржиме крај со крај”.

Инаку, економијата расте

Во последните три години, природниот гас и електричната енергија во Турција се зголемија за 120 проценти, а цените на храната скокнаа за 30 проценти за само една година. Кириите во Истанбул експлодираат.

Во исто време, статистичкиот завод на земјата забележа рекорден економски раст од 22 проценти во вториот квартал од годината во споредба со истиот период минатата година, обележан со пандемијата. Според официјалните бројки, невработеноста во Турција е 12 проценти, а невработеноста кај младите е двојно поголема.

Важноста на човечката солидарност

Турскиот претседател тврди дека бројките за вработување се подобри отколку пред пандемијата. “Се надевам дека наскоро ќе ја контролирам инфлацијата и ќе го запрам шпекулативниот пораст на цените во супермаркетите. Нашата борба против зголемувањето на цените и профитот ќе доведе до натамошно зголемување на благосостојбата на нашите граѓани”, рече Ердоган.

Во едно од населбите на работничката класа во Истанбул, просјак молел за милостина. Тој гледа во гајба со нектарини што повеќе не изгледаат свежи. „Колку чинат?“, Прашува продавачот. „Ништо, тие се бесплатни“, рече тој.

Кој може да даде, дава. Солидарноста меѓу луѓето станува витална овие денови.