Поврзи се

Македонија

Воздух со мирис на политика, им смета само на тие што се во опозиција

Published

on

Битолчани секојдневно се борат со ПМ10 честичките. Досега преземени се само неколку мерки за намалување на загаденоста, но и тие не вродија со плод. Сегашната опозицијата кога беше на власт велеше дека ништо не можат против божјите сили, а сегашната власт вели дека нема магично стапче. Експертите се децидни дека потребни се пари, воља и знаење за решавање на проблемот.

Локалната самоуправа во 2014 година предводена од Владимир Талески рече дека нема ингеренции врз божјите сили и ја обвини опозицијата.

-Текстот продолжува по рекламата-

„Тие од политичка партија се претворија во една инспекција која што деноноќно ја дува маглата од Битола, заборавајќи дека локалната самоуправа нема големи надлежности врз божјите сили“, рече Владимир Талески – поранешен градоначалник на Битола. на 06.01.2014 година.

Четири години подоцна, локалната самоуправа предводена од Наташа Петровска вели дека магично стапче не може да се направи за да се исчисти воздухот.

„Јас и во кампањата тоа го кажував, снимките може да го потврдат тоа дека магично стапче да го решите проблемот кој што е со години создаван апсолутно не можете да направите“, рече Наташа Петровска – градоначалник на Општина Битола на 27.12.2017 година.

Секојдневно во Битола се организираат разни настани за тоа како да се намали аерозагадувањето. На последниот организиран од опизициската ВМРО-ДПМНЕ рекоа дека тие оставиле готов елаборат и проект за централна топлификација, но, актуелната власт го игнорирала.

„Ние сакаме да апелираме на сегашната локална власт и на централната, бидејќи проектот топлификација го води ЕЛЕМ, што побрзо да го спроведе бидејќи според податоците што ги имаме како влијаат фосилните горива врз загадувањето на амбиенталниот воздух, со нивна замена преку централно греење, ќе значи намалување на тие штетни агенси во воздухот“, рече Силвана Ангелевска – поранешен претседател на Советот на Општина Битола.

Експертите за заштита на животната средина велат дека само со поливалентен пристап и преземање повеќе комплексни мерки, може да се реши аерозагадувањето на Битола, а за тоа покрај знаење и пари, потребна е и голема волја.

„Граѓаните на Битола издвојуваат средства во Буџетот за да опстои Државата и заслужуваат таа малку да посвети внимание и да обезбеди нормални и прифатливи човечки услови за живот, а не да препушти единстевно на стихија и на природата, па да молеиме да дувне ветерче за да се одвеат оние штетни материи кои што го загадуваат нашето загадување“, рече Константин Димитров – експерт по енергетска ефикасност и заштита на животната средина.

Според програмата за животна средина која в вторник ќе се најде пред битолските советници, Општина Битола предлага субвенција за печки на пелети, велосипеди, електрични скутери, чистење на оџаци, но ќе постави и City Tree за прочистување на воздухот. Предлогот на „Поинаку“ за субвенционирана струја кој на последната седница беше изгласан, сѐ уште не е објавен во службениот гласник на општината.

Во последните денови од оваа година, мерната станица во Битола забележа рекордно присуство на ПМ10 честички дури 600 микрограми на метар кубен. На крајот од оваа година, едно е сигурно дека и во новата година битолчани ќе дишат загаден воздух.

РЕПОРТЕР: ЈОВИЦА ПАУНОСКИ

Извор: ТВ21

Реклама
Реклама
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com