„Алиталија“ оди во историја – Италија добива нова авио-компанија

Италијанската национална авиокомпанија, позната како „Алиталија“, од вечерва повеќе нема официјално да постои. За сите Италијанци кои беа емотивно врзани за компанијата, бидејќи пораснаа летајќи со нејзините авиони, денес е носталгичен ден во кој се сеќаваат на патувањата на една од некогаш најточните, најбезбедните и „шик“ компании во светот. Денес, тој е заменет со “ИТА” – Италија Trasporto Aereo.

Кон средината на август, новата италијанска авиокомпанија „ИТА“ доби официјален сертификат како компанија која ги има сите професионални и организациски капацитети потребни за безбедно патување со сопствени авиони.

„ИТА“ официјално ќе започне со летови на 15 октомври со 52 национални авиони кои ќе летаат на 45 дестинации и со околу 3.000 вработени.

Според плановите на новата компанија, флотата треба да достигне бројка од 78 авиони, а по 2022 година, авионите направени според стариот технолошки систем ќе бидат заменети со оние од новата генерација, така што до 2025 година флотата ќе достигне 105 авиони.

„Алиталија“ имаше 10.500 вработени, додека „ИТА“ ќе работи со околу 3.000 луѓе, а планот е тој број да се зголеми на околу 5.700 до 2025 година со нов тип на договор што ќе овозможи поголема флексибилност и конкурентност.

Од вечерва „Алиталија“ повеќе не продава билети за летови по 15 октомври. Секој што веќе купил билети за датуми по 15 -ти, може или да ги замени или да си ги врати парите. Сите патници ќе добијат инструкции по е -пошта што да прават со веќе купениот билет.

Од денес, активна е и страницата на новата компанија, каде што е можно да се купат билети за датуми по 15 октомври, кога ќе полета првиот авион на новата италијанска компанија.