AlbanianBulgarianEnglishGreekMacedonianSerbianTurkish

Бајден вели дека 12 американски војници биле херои кои биле „ангажирани во опасна несебична мисија“

Претседателот Бајден го призна нападот на аеродромот во Кабул и конкретно ги призна убиените 12 американски војници, нарекувајќи го четвртокот „тежок ден“.

„Овие американски војници кои го дадоа својот живот, тоа е преупотребен збор, но овде е сосема соодветно, беа херои; херои кои беа ангажирани во опасна несебична мисија да ги спасат животите на другите“, рече Бајден денеска за време на говорот од Белата Куќа четврток.

„Тие се дел од напорите за превоз и евакуација, за разлика од оние што се видени во историјата, со повеќе од 100.000 американски државјани, американски партнери, Авганистанци кои ни помогнаа нам и другите да бидат однесени на безбедно во последните 11 дена“.

Нападот однесе повеќе од 60 животи, додека најмалку 140 други луѓе беа повредени, според авганистански службеник за јавно здравје. Генералот Кенет „Френк“ Мекензи, началник на Централната команда на САД, потврди дека при нападот загинале и биле повредени американски војници, велејќи: „Денес е тежок ден“.

Мекензи рече дека во нападот биле вклучени двајца бомбаши самоубијци проследени со вооружени лица кои отвориле оган. Денеска имаше најмалку две експлозии во близина на портата на аеродромот во Кабул. Тие дојдоа додека САД и другите земји се тркаат за евакуација на луѓето пред крајниот рок за повлекување на Бајден на 31 август .