Јовановиќ: Исклучена е можноста за физичко киднапирање на девојчето

Маја Јовановиќ од Бирото за борба против трговија со луѓе денеска изјави дека во случајот со исчезнувањето на двегодишното девојче Данка Илиќ од Бор, ја исклучува можноста детето само да се оддалечило, како и можноста за физички киднапирање од местото на настанот поради сите фактори кои го придружувале исчезнувањето на детето.

Таа за Танјуг изјави дека верува оти во случајот со исчезнувањето на Данка Илиќ, фокусот мора да биде ставен на мајката бидејќи таа е единствената личност која последен пат го видела девојчето, посочувајќи дека целиот комплекс на околности што ја придружува пријава за исчезнување и самото исчезнување создава конфузија и голем број нејаснотии.

Одговарајќи на прашањето како се организираат криминалните групи кои се занимаваат со киднапирање деца и дали се разработени рутите по кои децата се носат преку граница, Јовановиќ посочи дека секое киднапирање е планирано, освен во големите градови каде што има се девијантни поединци со чудни тенденции кои во моментот кога ќе решат да добијат жртва, нема да изберат начин, дали ќе го киднапираат детето од рацете на мајката или од улица.

„Во овој случај имаме поагресивен тип на киднапирање, физичко киднапирање и ако детето е однесено на тој начин, верувам дека тоа морало да се планира бидејќи самиот простор, локацијата, сите тие пристапни патишта, лошата конфигурација на теренот не дава големи можности тоа да се направи за никој да не забележи“, рече таа.

Коментирајќи ја улогата на медиумите во овој случај, Јовановиќ рече дека најголем ефект е постигнат со прекинување на програмата и објавување на фотографија од исчезнатото дете со основни општи информации, што е многу важно при препознавање и идентификација на лицето по кое се трага.

„По сите овие денови, почнувајќи од првиот шок кога исчезна Данка, најголем ефект беше постигнат преку медиумите, пред се со објавување на фотографијата, бидејќи како ќе го најдеме детето ако не знаеме како изгледа. Пораката може само да ни даде сигнал дека нешто се случува, па да го истражиме самите.Во голем број случаи придонесот преку медиумите е голем, бидејќи постојано се зборува за темата за исчезнатата Данка и на некој начин се врши притисок се напрега да ја најде што е можно побрзо“, објасни таа.

Тој додава дека во овој случај медиумите вршат одреден притисок за да се забрза пронаоѓањето на детето и да се добијат нови информации кои би можеле да придонесат за самата истражна постапка.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното