Каде оди светот? Алармантна прогноза за економијата во 2023 година

Светот се соочува со рецесија во 2023 година, бидејќи повисоките каматни стапки на централните банки насочени кон справување со инфлацијата предизвикуваат намалување на многу економии, предупреди Центарот за економски и деловни истражувања (ЦЕБР), цитиран од Блумберг.

Светската економија го надмина прагот од 100 трилиони. долар за прв пат во 2022 година, но ќе го изгуби импулсот во 2023 година, бидејќи централните банкари ја продолжуваат борбата против растот на цените, коментира британската консултантска компанија.

„Глобалната економија веројатно ќе се соочи со рецесија следната година бидејќи каматните стапки растат како одговор на повисоката инфлација“, рече Кеј Даниел Нојфелд, шеф на прогнозата во CEBR.

Во извештајот на организацијата се наведува дека „битката против инфлацијата се уште не е добиена“. „Очекуваме централните банкари да останат на нивната сегашна позиција до 2023 година и покрај економската штета. Трошоците за намалување на инфлацијата на поудобни нивоа се полоши изгледи за раст за неколку години што доаѓаат“, забележа консултантската куќа.

Овие наоди се попесимистички од најновите прогнози на Меѓународниот монетарен фонд. Институцијата во октомври предупреди дека повеќе од една третина од светската економија ќе се намали и дека има 25% шанси глобалниот БДП да порасне за помалку од 2% во 2023 година, во она што го опиша како глобална рецесија.

Сепак, до 2037 година, глобалниот бруто домашен производ ќе се удвои бидејќи економиите во развој ќе ги достигнат побогатите. Промената на рамнотежата на силите ќе покаже дека Источна Азија и регионот на Пацификот сочинуваат над една третина од глобалната економска активност до 2037 година, додека уделот на Европа ќе се намали на помалку од една петтина.

CEBR ги зема своите основни податоци од извештајот на ММФ за Светската економска перспектива и користи внатрешен модел за да го предвиди растот, инфлацијата и девизните курсеви.

Според последните прогнози, Кина ќе ги престигне САД како најголема светска економија најрано во 2036 година, што е шест години подоцна од претходно предвиденото. Аналитичарите велат дека ова се должи на политиката на Кина за нулта Ковид и растечките трговски тензии на земјата со Западот, кои ја забавија нејзината економска експанзија.

CEBR првично очекуваше оваа промена во економското лидерство да се случи во 2028 година, а потоа ја врати во 2030 година во својот извештај минатата година. Организацијата сега верува дека размената на економските самити нема да се случи до 2036 година и може да се случи дури подоцна доколку Пекинг се обиде да ја преземе контролата врз Тајван и се соочи со одмазднички трговски санкции.

„Последиците од економската војна меѓу Кина и Западот би биле неколку пати потешки од она што го видовме по рускиот напад на Украина. Речиси сигурно ќе има прилично остра глобална рецесија и продолжување на инфлацијата“, велат од CEBR.

„Но, штетата за Кина би била многукратно поголема и би можела да го торпедира секој обид да ја води светската економија“, додаваат од организацијата.

Исто така, се предвидува дека индиската економија ќе стане трета по големина во светот до 2032 година и ќе достигне 10 трилиони долари. долари во 2035 година.

Обединетото Кралство ќе остане шеста најголема економија во светот, а Франција седма, во следните 15 години, но Британија веќе ја изгуби можноста за побрза експанзија од другите европски економии поради „недостигот на политики ориентирани кон раст, како и поради недостаток на јасна визија за улогата на земјата надвор од Европската унија“.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.

ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

spot_img

Најважното