Ќе има ли предвремени парламентарни избори: Што договорија Мицкоски и Ахмети?

Првиот човек на ВМРО-ДПМЕ Христијан Мицкоски средбата со лидерот на ДУИ, Али Ахмети не сакаше да отркие каков е ставот на ДУИ за предвремени парламентарни избори. Рече дека неговиот став и ставот на неговата партија е потребен е комплетен рестарт на системот.

-Имајќи предвид дека ете, како ВМРО-ДПМНЕ изминатиот период можеби бевме и предмет на критика од страна на јавноста бидејќи бевме некако молчаливи во изминатиот период, и не бевме толку присутни во јавноста, само со една цел. Свесни дека ќе има критики од јавноста, но само една цел – еве ние да не бидеме причината за да си најде некој изговор дека ВМРО-ДПМНЕ е тој којшто е виновен зошто не добиваме датум за почеток на преговорите. Но сега кога е и повеќе од јасно дека поминува и декември месец, се бараат и нови шест месеци за преговори, дека едноставно последниот адут којшто имаше оваа Влада заминува во неповрат. Имајќи ја предвид состојбата во општеството, криминалот и корупцијата, нефункционалните институции, недисциплината, лошата економската состојба, кризната енергетска состојба и многу други фактори коишто негативно влијаат, мојот став е дека само со сериозен ресет на системот, многу макотрпна работа, нови луѓе, можеме да излезе од оваа кризна состојба во којашто се наоѓаме. А за тоа се потребни предвремени парламентарни избори, рече Мицкоски.

Според Мицкоски, на средбата не се разговарало за техничката Влада според Законот треба да се формира во последните 100 дена од Владата.

Поврзани вести

Најважното