Кенан Буљубашиќ е гордоста на Грачаница: Ја победи леукемијата и стана ученик на генерацијата

Кенан Буљубашиќ е вистинската гордост на Грачаница. Овој завршен основец Хасан Кикиќ ја победи леукемијата и во најголемата животна борба не се откажа и соодветно со својот труд, труд и посветеност стана ученик на генерацијата.

Граѓанинот Кенан Буљубашиќ неодамна заслужено доби многу значајна награда, која му беше врачена како ученик на генерацијата на основното училиште Хасан Кикиќ во учебната 2023/2024 година.

Успехот на Кенан е многу поголем, ако се земе предвид дека зад себе остави исклучително тешка животна битка. Имено, на овој тинејџер претходно му била дијагностицирана леукемија, а на пат кон закрепнување му била извршена трансплантација на коскена срцевина.

Овој Грачанец е член на Здружението за срце за деца болни од рак, од кое не ја криеја гордоста поради тоа што беше прогласен за ученик на генерацијата.

Тие изјавија дека излегол посилен од борбата, а на крајот од основното училиште му посакале да продолжи да постигнува само успеси.

На Детската клиника во Тузла годишно кај децата се откриваат меѓу 12 и 15 малигни заболувања, а тоа се пред се акутна леукемија, тумор на мозокот, лимфом тумор и солиден тумор.

Дијагностичките процедури се многу сложени, третманот е сложен и трае долго, а во него учествува мултидисциплинарен тим.

Како и кај возрасните, децата исто така се подложуваат на хемотерапија, цитотерапија, хируршки процедури, трансплантации и радиотерапија. Третманот трае во просек од шест месеци до две години, со следење од пет до десет години.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното