Лекар се вратил од мртвите и ја промени медицината

На крајот на милениумот, д-р Ана Багенхолм ја смени медицината, не како лекар, туку од другата страна. Најстудената жена на светот се врати од мртвите со напорите на 100 нејзини колеги, а случајот ги надополни правилата за тријажа во ургентната медицина.

Во Северна Норвешка, крајот на мај е срамежливиот почеток на топлата сезона, колку што нашата јужна имагинација воопшто може да го однесе за лето. Просечната максимална температура е околу 7 степени на копно и нешто пониска на водата. На 20 мај 1999 година, планинските падини над општинскиот центар Нарвик се прекриени со прав од прекрасен нов снег. Градот е на 200 километри од Арктичкиот круг во пазувите на фјорд населен во минатото со Викинзи. Планинските врвови се на 1.700 метри и снегот може да трае цело лето, а некои од познатите алпски патеки завршуваат речиси во центарот на градот.

Прекрасните услови за зимски спортови ја привлекоа во градот Швеѓанката д-р Ана Багенхолм – добра скијачка и специјалист во ортопедски операција во универзитетската болница во градот.

Преселувањето таму го менува животот на многу начини.

Во последната третина од мај, денот е речиси бескраен од сјајот, а во самрак, по завршувањето на должноста, Ана и нејзините колешки и пријатели Мари Фалкенберг и Торвинд Несхајм одат на скијање. Тоа го прават често, а новиот остар снег од последните неколку дена е повеќе од примамлив, но возбудата брзо се претвора во кошмарна борба за опстанок.

Додека се спушта по стрмната падина, како и многупати досега, д-р Багенхолм ја губи контролата над скиите. Тој паѓа со главата надолу во замрзнатиот поток покрај планинскиот водопад. Мразот пука и низ релативно малата дупка струјата го цица зашеметениот скијач. Натежен од мокра облека, телото заглавени под 20 см формирање мраз.

Напливот на студена вода за малку ќе ја удавеше. Докторот знае – таа останува без кислород за неколку минути, и се фрла на сите страни за да најде воздушна ниша. Среќата е со неа, но борбата допрва почнува. Кога Фалкенберг и Несхајм стигнуваат до базенот, над мразот и се држат само стапалата со скии. Тие не успеваат да ја прошират дупката или да го скршат мразот над воздушниот џеб. Како лекари ги замислуваат последиците од секое доцнење и го повикуваат ургентниот центар за помош. За брзина, екипа била пренасочена на местото со хеликоптер, друга скијала од врвот, а на пат биле и спасувачите од база во подножјето. Никој од тројцата пријатели доктори не се сомнева во сериозноста на ситуацијата. Ана е заробена, облеката буквално замрзнува во студената вода и струјата ја носи топлината од телото. Чекајќи помош, пријателите го држат Багенхолм за нозе,

Фолкенберг и Несхајм можат да забележат дека е жива по нејзините движења, но тие стануваат сè побавни и побавни. Одржува свест скоро 40 минути. Тогаш телото се релаксира. Толку време поминува додека да пристигнат спасувачите и да успеат да ја извлечат од стапицата Цели 80 минути под мразот во замрзнатата вода!

Ладно, синкаво-бело, без пулс и дишење, со широки неподвижни зеници

и вкочанети мускули. Ана останала клинички мртва додека пристигнала во болницата и покрај обидите да ја оживее со CPR и CPR.

Во ургентниот центар ја носи голем лекар со размислување, кој не е вознемирен од фактот дека срцето не чука повеќе од 2 часа.

Големите лекари се разликуваат од добрите лекари. Тие прават чуда во медицината бидејќи не прифаќаат граници како аксиома. Особено онаа меѓу животот и смртта. Верувајќи дека секогаш треба да се обидува да се добие територија, големите лекари со подготвен да биде не успеваат многу пати во обид да се движи особината во корист од животот.

За тоа е потребен посебен вид на инает и задолжителна подготвеност, кога ќе го облечете докторскиот капут, да го закачите егото на закачалката до сакото.

Кога д-р Багенхолм била примена во ургентниот центар на Универзитетската болница, нејзината телесна температура била 13,7 степени, машините покажале запрено срце и нефункционални бели дробови. Предизвикот за лекарите од итната помош изгледа несовладлив. Реаниматорите знаат дека никој не преживува толку тешка хипотермија при случајна хипотермија. Според медицински стандарди, ова е мртво лице. Наспроти неговото име е внесено време на смрт. Општо земено. Не во оваа ноќ. Обидите за реанимација на Ана продолжуваат со јасна свест дека во вакви ситуации медицинските тимови секогаш до овој момент не успевале.

„Случајната хипотермија се дефинира како неконтролирано опаѓање на телесната температура под 35 степени. Хипотермичниот срцев удар (срцев удар) е дефиниран како циркулаторен застој предизвикан од хипотермија, објаснува анестезиологот д-р Матс Гилберт, раководител на одделот за итни случаи каде Ана била однесена по несреќата, подоцна објасни во студијата за случајна хипотермија. – Хипотермијата се класифицира како блага (32-35 степени телесна температура), умерена (28-32), тешка (20-28) и длабока (под 20 степени телесна температура). Овие дефиниции одговараат на зачуваната способност за одржување на телесната температура преку компензаторни терморегулаторни механизми (благи), губење на способноста за самостојно одржување на температурата (умерена), висок ризик од малигни аритмии (тешки) и срцев удар (длабока хипотермија).

Знаејќи го сето ова – Гилберт е многу искусен во реанимација на луѓе во хипотермија, што не е многу исклучок во студената земја – анестезиологот го применува принципот да го загрее телото пред да го објавиме за мртви иако до сега ниту еден човек во светот не преживеал со температура под 14,4 степени.

Докторот се надева дека мозокот на Багенхолм примил доволно кислород за време на операцијата за спасување, а под негово водство тим од над сто лекари и медицински сестри работеле во смени девет часа за да ја вратат Ана од мртвите.

Во 21:40 – 3 часа по несреќата, несреќниот скијач бил приклучен на машина за кардиопулмонален бајпас, кој ја загрева крвта надвор од телото пред да се врати во садовите и ја загрева храната и ткивата.

Машината може да ги преземе сите функции на срцето и белите дробови доколку на пациентот му е потребно. Апаратот во класичната верзија е „резервиран“ за операции на срцето. Одржува речиси целосен срцев минутен волумен. Во случаи надвор од кардиохирургија, целта е да се замени срцето додека не закрепне и не продолжи со своите функции. Истото важи и за белите дробови. Наместо да се принудува воздухот под висок притисок во тешко заболените или оштетените бели дробови, кислородот се испраќа директно во крвотокот за да можат белите дробови да се одморат. Крвта се испумпува од телото и поминува низ механички бели дробови. Го отстранува јаглерод диоксидот и додава кислород пред крвта да се врати во телото. Во пракса тоа е некако како временска машина – „купува“ живот.

Уредот му овозможува на лицето да преживее кризни моменти на акутна срцева и/или белодробна инсуфициенција што инаку би му го одзело животот.

Првиот трепет на срцето на Багенхолм бил снимен во 22,15 часот, а температурата на телото се искачила на 36,4° непосредно пред 1 час. Подоцна, белите дробови откажуваат и Ана е интубирана. Враќањето на целосно независно дишење бара 35 дена напор, но во меѓувреме, 10 дена по несреќата, лекарот се освестува. Да се ​​почувствува дека е целосно парализирана од вратот надолу.

„Во тој момент бев бесен што ме спасија. Се плашев од бесмислен живот без никакво достоинство. Сега сум многу среќна што сум жива, и сакам да се извинам за мојот тогашен испад“, ќе изјави Ана за Асошиетед прес месеци подоцна. Пред да се опорави од парализата и да се врати на исполнетиот живот и медицинската професија во октомври 1999 година, д-р Багенхолм помина низ блокада на бубрезите, стомачна инсуфициенција, драматична интестинална криза и секакви други компликации, но телото ги надмина. Остануваат благи невролошки проблеми, што резултира со грчење на раката. Ова ја прави невозможна планираната кариера во ортопедската хирургија, а докторот е пренасочен. Таа конкурира за позицијата радиолог во болницата каде што била спасена.

Реставрацијата без церебрална инвалидитет и когнитивни дефицитот е чудо со што се менува медицинскиот стандард за спасување на луѓето со случајна длабока хипотермија. Извонредно медицинско достигнување. За разлика од насоченото силно ладење кое медицината го користи во многу процедури, случајната хипотермија е несакан настан и најчесто се поврзува со несреќи и катастрофи.

Она што би го убило докторот ја спасило.

„Телото на Ана имаше време целосно да се излади пред нејзиното срце да престане. Мозокот беше толку ладен кога срцето беше мртво, невроните се потребн од ништо количина на кислород.

Благодарение на ова, мозокот можеше да преживее толку долго“, објаснува д-р Гилберт за американскиот ТВ канал CBS News. Случајот го зајакна неговото чувство дека жртвите на многу длабока случајна хипотермија со циркулаторен застој „треба да се сметаат за потенцијално реанимативни со изгледи за целосно закрепнување“. Главните фактори за успехот на ваквите извонредни напори за реанимација се раното започнување на срцева масажа и вештачко дишење (кардиопулмонална реанимација) плус одлична организација на системот за итна помош. Не може без ова, но станува непотребно ако недостасува најважното: лекар кој не ги прифаќа границите на можното како конечни.

Пробивот ја менува медицината. Во тим со колеги, Гилберт објави во 2014 година студија за шансите за преживување во критична хипотермија. Од опишаните 34 лица со хипотермија со срцев удар, примени и реанимирани во Универзитетската болница во Северна Норвешка од 1985 до 2013 година, ниту еден пациент не преживеал пред случајот на Багенхолм во 1999 година. со сите можни средства. Така, од 1999 до 2013 година, 9 од 24 луѓе (37,5%) биле вратени во живот по хипотермичен срцев удар. Најниската измерена телесна температура меѓу преживеаните била 13,7 – рекордот на Ана останува валиден за светот. А најдолго време од суспензијата на срцето да враќањето на природните циркулацијата е 6 часа и 52 минути.

Заклучокот на тимот е дека субладењето во вода не е поврзано со намалено преживување, напротив. И што е најизненадувачки, повеќето преживеани имаат добра невролошка прогноза.

Така, д-р Багенхолм во својата улога на пациент и храброста на реаниматорите го променија лекот на настинката. Наодите на тимот на Гилберт ги препишуваат правилата за тријажа во центрите за итни случаи и за констатација на смрт.

Анестезиолозите се категорични дека тешката длабока хипотермија е тешко да се разликува според клиничките знаци од смртта. „Потенцијално спасливиот хипотермичен пациент може да се појави без пулс, дишење или свест, со проширени зеници кои не реагираат и вкочанети мускули. Затоа, ја поддржуваме одлуката за реанимација и интензивно лекување на овие пациенти, без оглед на клиничката слика и спротивно на стандардната тријажа“.

Иако смртноста е висока, долгорочниот исход на преживеаните од хипотермичен срцев удар е добар, а повеќето имаат задоволителен квалитет на живот.

spot_img

Најважното