AlbanianBulgarianEnglishGreekMacedonianSerbianTurkish

Mачката преку својот опаш ви кажува многу работи – вака совршено ќе ги разберете!

Мачките имаат различни форми на комуникација. Покрај мјаукање, овие слатки и паметни животни користат специфични движења на целото тело, особено опашката, за да покажат емоции.

За да ја совладате невербалната комуникација со вашата мачка, ви носиме девет положби на опашката што откриваат што таа ви кажува.

Подигната опашка и закривена на врвот

Позицијата во која опашката на мачката стои во форма на прашалник и е подигната високо во воздухот, значи дека вашето домашно милениче е многу разиграно и весело. Тоа е пријателска позиција на опашката што го бара вашето внимание, но и игра и забава заедно.

Надуена опашка

Опашката на која влакната „пецкаат“, поради што изгледа двојно подебела е знак на страв кај мачка. Ако мачката, исто така, ги лижеше ушите и го свитка грбот во лак, тоа е одбранбен став.

Имено, во оваа позиција, мачката изгледа поголема и поопасна, што би и било многу важно во природата со цел да се заштити од потенцијална опасност.

Опашка надолу

Ако вашата мачка ја спушти опашката на земја и малку ја свитка настрана, тоа може да значи двоумење. Таквата позиција на опашката значи дека некој или нешто го окупирала нејзиното внимание, што ја прави да се чувствува несигурно и да стане претпазлива.

Оваа поза најчесто е видлива кога мачката е надвор од куќата, и кога го слуша и испитува просторот во кој се наоѓа.

Опашката е исправена во воздухот

Ако вашето домашно милениче ја држи опашката исправена и високо во воздухот, знајте дека неговите емоции се многу позитивни. Имено, оваа положба на опашката опишува самодоверба, среќа и возбуда. Мачката во оваа позиција со нетрпение ве очекува и ве поздравува.

Завиткана опашка

Ако мачката лежи и има завиткана опашка околу нозете, тоа опишува максимална релаксација, задоволство и безгрижност. Ако, пак, вашето домашно милениче ја завитка опашката околу вас или друго маче, тоа е знак на искрено пријателство. Оваа поза опишува и љубов и голема доверба.

Мавта со опашката

За разлика од кучето што мавта со опашката за да каже дека е весело и разиграно, мачињата мавтаат со опашките кога се нервираат. Оваа акција го опишува гневот, а во некои ситуации и стравот и недовербата.

Полека ја поместува опашката

Мачките што полека ги движат опашките, од едната на другата страна, видоа нешто што им го привлече вниманието. Обично ќе видите ваква акција на вашата мачка кога ќе види птица, мува или играчка. Следниот чекор по замавнување со опашката е обично скок.

Опашка спуштена меѓу нозете

Додека кучето мавта со опашката од сосема друга причина од мачката, кога станува збор за влечење на опашката под телото, причината е иста. Оваа положба опишува страв и послушност, а мачките најчесто го покажуваат кога се надвор или во нова и се уште неистражена средина.

Подигнато тресење на опашката

Ако мачката ја држи опашката исправена и ја тресе, тоа е говорот на телото што опишува возбуда и нетрпеливост, но и среќа.

Ова може да значи дека мачката го фатила пленот, но и дека е многу среќна што ве видела, што може да биде одличен комплимент за вас бидејќи мачките никогаш не лажат.