Свет
17,251,430
Вкупно активни случаи
Updated on 04/08/2021 16:15 16:15
Македонија
627
Вкупно активни случаи
Updated on 04/08/2021 16:15 16:15
Македонија
5,494
Вкупно починати
Updated on 04/08/2021 16:15 16:15
Македонија
150,422
Вкупно оздравени
Updated on 04/08/2021 16:15 16:15

Правите голема грешка ако лубеницата ја ставате во фрижидер – Причината е едноставна

стражување кое било направено од американското Министерство за земјоделство покажува дека сите оние кои лубеницата пред консумирање ја ставаат во фрижидер прават голема грешка.

Имено, како што велат експертите, лубеницата треба да ја држите на собна температура за да ги задржи сите хранливи состојки кои ги има. Кога е студена, лубеницата губи најголем дел од витамините и хранливите материи.

Уште една работа која научниците ја откриле е дека лубеницата продолжува да создава витамини и хранливи состојки и откако ќе биде наберена, но повторно, само ако е на собна температура. Кога ќе ја ставиме во фрижидер, тој процес значително се успорува.

Во рамките на истражувањето научниците 14 дена ставале лубеница на 21, 12 и 5 степени и се докажа дека оние кои биле чувани на 21 степен имаат 40 отсто повеќе ликопен и од 50 до 139 отсто повеќе бета каротен.

-Секоја намирница во фрижидерот губи здрави материи. Затоа лубениците треба да се купат онолку колку што ќе пресметата дека ќе изедете и веднаш да ја консумирате. Ако ви остане, најдобро е да ја изблендирате и замрзнете, па оставете за есен или зима. Секогаш за секое овошје, поголема корист е ако ја консумирате веднаш или неисечена да ја замрзнете, а најмногу хранливи материи се губат кога исечена ја ставаме во фрижидер, велат научниците.