ВИДЕО Нова државна зграда во срцето на Скопје

Скопје, главниот град на Македонија, е на прагот на значајни промени со најавата за изградба на нова државна зграда во строгиот центар. Проектот најавува нова ера во урбаниот развој на градот.

Изградбата на новата зграда е планирана на престижна локација, опкружена со улиците Кирил и Методиј, Јужен Булевар, Јордан Мијалков и Мајка Тереза. Оваа зграда, која ќе биде изградена од страна на државната компанија АДСДП, ќе ја трансформира оваа област во живописен центар за бизнис и живот. Ангажирани се компаниите “Ак Инвест”, “Евровиа” и “Рапид Билд”, познати по нивните успешни проекти во минатото.

Сепак, постојат загрижености за потенцијалниот сообраќаен метеж, бидејќи инфраструктурата во околината не е целосно подготвена за овој раст. Особено е спорна изградбата на подземниот булевар кој не е поврзан со останатата инфраструктура, бидејќи Град Скопје се уште го нема направено кружниот тек кај Нова Македонија.

Проектот е вреден околу 8 милиони евра и е дел од поголем план за развој на градот. “Ак Инвест” и “Евровиа” имаат силни врски со бизнис елитата и често се појавуваат како победници на државни тендери, што го става овој проект во центарот на вниманието за јавните набавки и политичките врски.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното