Во младоста работеше како бармен – неверојатни детали од животот на Ангела Меркел

Германската канцеларка Ангела Меркел пристигнува во Тирана во пресрет на нејзината „политичка пензија“. По тој повод, ви пренесуваме малку познати, и изгледа неверојатни факти за неа.

  • Родена е како Ангела Каснер. Меркел е презимето на нејзиниот прв сопруг.
  • За време на студиите, работеше како шанкер на студентски забави.
  • Кога се разведе од првиот сопруг, живееше во стан во близина на железничката станица. Кога нејзиниот татко дојде да ја посети на нејзиниот триесетти роденден, тој и рече дека таа не „отишла многу далеку“.
  • Нејзиниот сопруг Јоаким Зауер е професор по квантна физика на Универзитетот во Берлин.
  • Никогаш не сакаше да биде разоткриен, ниту пак го сакаше публицитетот, па не дојде на нејзината инаугурација.
  • Се вели дека тие двајца живеат во изнајмен стан.
  • Ангела го сака фудбалот, и често влегува во соблекувалните за да им ја честита победата на спортистите.
  • Се шпекулира дека еднаш го видела гол Бастијан Швајнштајгер!