AlbanianBulgarianEnglishGreekMacedonianSerbianTurkish

15 сурови вистини за бракот, што никој нема да ви ги каже

Секој од нас има свој живот и сопствен избор. Никогаш не дозволувајте да бидете водени од туѓите избори и решенија. Ако се сомневате, откажете се. Ако мислите дека нешто не е за вас, не влегувајте во тоа. Секој има свој пат и свои грешки. Така се гради уникатен живот, пишува психологот Оксана Ципина.

„Еден ден дојде жена ми кај мене, седна на столот, почна да плаче и рече: Зошто никој не ми кажа за бракот?

Подгответе се ако веќе не сте научиле – ова се најважните лекции што бракот ќе ве научи, и никој друг нема да ви ги каже навреме!

 1. Бракот не ги решава вашите проблеми, ниту осаменоста, ниту чувството на празнина. Бракот не може да ги надомести нечии недостатоци – напротив, тие ќе станат уште поизразени во бракот. И другата личност нема да молчи. Треба да научите како да се справите со вашите недостатоци.
 2. Никој искрено нема да ви каже дека е подобро да останете сами отколку да прифатите опција само затоа што мислиме дека нема да има други.
 3. Децата не носат секогаш среќа. Со децата доаѓаат многу проблеми, несоница, целосна загуба на лично време, понекогаш и цел живот.
 1. Бракот е голема меѓусебна одговорност, ако секој е одговорен за себе, а не за својот партнер, се ќе биде многу полесно и поубаво.
 2. Секое семејство што го сметате за идеално има свои проблеми, а да не зборуваме за темните страни. Не постои совршено семејство.
 3. Секоја љубов поминува. Ако не научивте да зборувате убаво, да се почитувате и да се грижите еден за друг, таа врска тешко дека ќе трае.
 4. Многу парови се лажат едни со други кога станува збор за сексот. Жените глумат оргазми, понекогаш и мажите, и се незадоволни и лути. Треба да научите да зборувате за се, вклучително и за сексуалните желби и се друго.
 5. Ако немате ништо заедничко со вашиот партнер од почетокот, има мали шанси да се случи вакво нешто со текот на времето. Во тој случај, нема за што да се жалите – избравте за себе.
 6. Мора да научите да ги признавате своите грешки. Ако сфатите дека личноста што сте ја избрале не е за вас, одете. Не залажувајте се себеси или вашиот партнер.
 7. Луѓето не се менуваат, но со текот на времето се отвораат и ги симнуваат маските. Никогаш нема да се промениш со својата љубов. Ако вашиот партнер одлучи да се промени поради вас, тоа е негова одлука и може да успее. Но, ако мислите дека сте волшебник кој може да направи се со помош на љубовта, вие сте всушност глупави.
 1. Ниту една духовна пракса нема да ве спаси од вистински проблеми. Само затоа што одлучувате да не ги гледате проблемите, не значи дека тие ќе исчезнат.
 2. Не можете да живеете по туѓ совет. Едноставно, истото не функционира со две различни лица.
 3. Со мажите е лесно – им треба поддршка, некој да ги слуша, да ги храни и да не им ја одзема улогата. И со жените е лесно – мора да разговарате со нив, да ги сакате и да им дадете чувство на заштита. Со секого е лесно ако сте искрени и не сакате да го уништите вашиот партнер на кој било начин.
 4. Создавањето семејство и раѓањето дете треба да дојде кога сте подготвени за тоа и кога навистина го сакате тоа. Тука едноставно не треба да се земат предвид мислењата на другите луѓе и ставовите на општеството.
 5. Ако сте направиле грешка, простете си и продолжете понатаму. Животот е премногу убав и интересен за да се претвори во пекол!