6 најголеми природни чуда на светот: Погледнете ја неверојатната моќ на природата!

Колку е фасцинантна природата, покажуваат и фасцинантните места и сцените што буквално го одземаат здивот.

Светот е богат со природни атракции кои со својата убавина се мамка за истражувачите и туристите.

Business Insider наведува девет природни чуда на светот.

Голем корален гребен – најголем во светот

Големиот корален гребен е најголемиот корален гребен во светот и се наоѓа во Тихиот Океан, недалеку од брегот на Квинсленд во североисточна Австралија. Зафаќа должина од над 2.300 км и површина од приближно 344.400 км2.

Се состои од 3.000 индивидуални гребени и вклучува стотици тропски острови. Тој е подолг од Кинескиот Wallид и може да се види од вселената.

Бајкалското Езеро – најголемото и најдлабокото во светот

Бајкалското Езеро се наоѓа во југоисточен Сибир, во азискиот дел на Русија, опкружено со планини.

Популарно е познато како „сино сибирско око“, што има смисла, бидејќи транспарентноста на водата достигнува и до 40,2 метри, од вкупно 1.741 метри, кои беа измерени како најдлабока точка на ова водно тело. Тоа е најдлабокото езеро во светот (околу 1700 м) и најголемото слатководно.

Обликот на езерото е како полумесечина долга 635 километри, со вкупна должина на брегот од 2000 километри и просечна ширина од 48 километри. Бајкалското езеро е исто така едно од најстарите езера во светот, се претпоставува дека е старо помеѓу 20 и 30 милиони години.

Најголемата длабочина е околу 1.615 метри, а се проценува дека површината на водата е иста како да се спојуваат сите Големи езера во Северна Америка. Во ова езеро живеат околу 1.500 животински видови, од кои 80 проценти се ендемични.

Нил е најдолгата река во светот

Нил, светата река на древните Египќани, се смета за најдолга река во светот (6.397 км). Минува низ 11 земји (Уганда, Руанда, Бурунди, ДР Конго, Танзанија, Кенија, Етиопија, Еритреја, Јужен Судан, Судан и Египет).

Со векови, таа беше центар на интерес на научници, истражувачи, но и бројни туристи.

Ангелски водопади – највисоките во светот

Ангелски водопади со висина од 979 метри, со спуштање од речиси еден километар, и ја носи титулата највисок водопад во светот.

Ова прекрасно природно чудо се наоѓа во Националниот парк Канаима и е најважната туристичка атракција на Венецуела.

Се наоѓа на листата на 100 најубави места во светот.

Многу е тешко да се стигне и е опкружено со природни структури познати како тепуи.

Мртво Море – на најниска надморска височина

Мртвото Море се наоѓа на 430 метри под нивото на морето, и секоја година се намалува за уште еден метар.

Познато е по екстремното ниво на сол, поради што во него нема живи организми и луѓето не можат да пливаат.

Најдолгата плажа – се наоѓа во Бразил

Praia do Cassino во Бразил е околу 245 километри од Рио Гранде до границата со Уругвај, и се смета за најдолга плажа во светот.

Плажата е подеднакво популарна кај локалното население и туристите и нуди разновидни спортски активности во и околу водата.