8 чудни и необични факти за сонот кои веројатно не сте ги знаеле

Добриот сон е многу важен за нашето тело, исто како и храната или дишењето, и е од витално значење за одржување на добро ментално и физичко здравје.

Ова се едни од најинтересните и помалку познати факти за спиењето.

  • Без сон 11 дена

Кога станува збор за спиењето, повеќето луѓе спијат околу осум часа.

За некои, доволно е помалку, но интересно да се знае дека светскиот рекордер држи 11 дена без сон.

Уште во средно училиште, ученикот Ренди Гарднер поминал 264,4 часа без сон, за што го освоил првото место на десеттиот годишен саем за големи науки во Сан Диего во 1964 година.

На прашањето дали ќе го повтори тоа, тој цврсто одговори: „Не“.

  • Месечарење

Прошетката во сон дефинитивно може да исплаши човек што не го очекува тоа.

Можеби мислите дека одењето во сон е ретка појава, но реалноста е дека околу 15 проценти од населението шета во сон.

  • Црно и бело

Друга интересна работа што треба да се знае е дека многу соништа се црно -бели.

11 проценти од луѓето не сонуваат во боја. Изненадувачки, овој број беше 75 проценти пред појавата на ТВ во боја.

  • Пет минути

Повеќето луѓе сонуваат, но дали знаевте дека ќе заборавите 50 проценти од спиењето во рок од пет минути откако ќе се разбудите.

Тоа значи дека имате пет минути да запишете се што ви се случило во сонот, за да можете да размислите за тоа подоцна.

Луѓето обично сонуваат помеѓу четири и шест соништа во текот на ноќта.

Многу научници за спиење веруваат дека соништата му помагаат на вашиот мозок да ги обработува секојдневните настани, па затоа тие се неверојатно важни.

Ако мислите дека не сонувате баш секоја вечер, тоа веројатно значи дека сте ги заборавиле вашите соништа кога сте разбудите.

  • Тежина и сон

Ова е прилично чудно, но доволно спиење може да ви помогне да изгубите тежина.

Ова се случува затоа што спиењето го намалува вашиот апетит за неверојатни 45 проценти, што прави голема разлика ако се обидувате да изгубите неколку килограми или да ја одржите тежината.

  • Долговечност и сон

Спиењето доволно промовира добра циркулација на крвта и помага да се контролира расположението.

Не е изненадувачки, една студија сугерира дека можете да го продолжите животот со спиење.

Имајте на ум дека добар сон значи да спиете цели осум часа и да спиете во исто време секоја вечер.

  • Полна месечина

Истражувањата покажуваат дека во деновите на полна месечина, луѓето легнуваат подоцна и спијат помалку, а причините за тоа се нејасни.

  • Доцнење на спиењето

Луѓето се единствените цицачи што можат да го одложат спиењето. Кучињата, кравите, па дури и овците мора да заспијат кога телото ќе им каже.