APPLE ПОДГОТВУВА ПОМОЌЕН СИРИ! Ќе ја контролираме камерата со нашиот глас, ќе испраќаме е-пошта – ова се сите функции што ги носи новото ажурирање!

На WWDC 2024, Apple ги открива подобрувањата на Siri, вклучувајќи подобра интерпретација на гласовните команди и нови функции за апликации како камера, пошта, фотографии, прелистувач Safari и гласовни белешки.

На конференцијата за програмери во светот (WWDC) 2024 година, Apple се очекува да објави значителни подобрувања на својот дигитален асистент Siri, според најновите информации што се појавија на Apple Insider. Извори блиски до иницијативата за вештачка интелигенција на Apple открија речиси сè што Siri ќе може да направи во повеќе од десетина апликации за iPhone.

Главната цел на Siri е да стане помоќен и подобро да ги разбира гласовните команди изразени на природен јазик. Apple наводно го тренирал Siri давајќи им на техничарите на Apple намерно нејасни команди. На пример, наместо да прашаат „Еј Сири, покажи ми слики од мојата мачка“, тие тестираа со понејасни команди како „Сакам да направам блог“ или „Се чувствувам носталгично во моментов“. Ова се команди кои не се специфични за една акција, но Siri мора прво да интерпретира, а потоа да одлучи како најдобро да одговори на она што корисникот го сака или му треба.

Придобивката од ова е очигледна – обука на Siri да биде подобра за корисниците кои не ја знаат (или не сакаат да ја користат) точната синтакса потребна за извршување на командата. На пример, корисникот кој вели „Еј Сири, сакам кафе“, може или не може да го вклучи паметниот апарат за кафе, додека командата „Еј Сири, вклучи го апаратот за кафе“ веројатно ќе работи. Првата е природна изјава, додека втората е директна команда. Apple сака да ја намали оваа фиксна синтакса, со што Siri ќе биде многу полесен за користење.

НОВИ ФУНКЦИИ СИРИ

Камера:

Сири ќе може да ја контролира камерата преку гласовни команди. Ќе можете да го вклучите или исклучите снимањето видео, да ја отворите камерата во одреден режим (фото, портрет, видео итн.), да стартувате тајмер и да се префрлите на предната или задната камера. Во теорија, ова ќе ви овозможи да го поставите вашиот iPhone за групна фотографија, да заминете и потоа да користите гласовни команди за да фотографирате од далечина.

Пошта:

Апликацијата Mail добива целосен редизајн. Ќе може автоматски да ја класифицира е-поштата користејќи машинско учење, нешто што на корисниците на Gmail веројатно веќе им е познато. Покрај тоа, Siri ќе може да врши детални функции преку гласовни команди. Ова вклучува работи како што се составување е-пошта, испраќање, закажување, означување на е-поштата како спам и поставување потсетници за читање на е-поштата подоцна. Исто така, ќе може да ги сумира е-поштата и да создава „паметни одговори“, функција која несомнено е слична на Smart Reply на Android и Help Me Write in Gmail.

Фотографии:

Apple најверојатно ќе воведе многу функции за уредување фотографии базирани на генеративна вештачка интелигенција. Корисниците на телефони Pixel најверојатно ќе препознаат многу од овие функции, бидејќи тие се слични на она што веќе можете да го правите на Pixels со Magic Editor и Google Photos, како што се поместување/отстранување на објект од фотографија и пополнување празнини со генеративна вештачка интелигенција, наоѓање специфични фотографии со специфични луѓе/животни и примена на генеративни филтри за вештачка интелигенција.

Сафари:

Веб-прелистувачот на Apple ќе користи Siri за да ги сумира веб-страниците, нешто што Google веќе го донесе на Android преку Gemini. Safari, исто така, ќе може да креира нови групи јазичиња или да отвора нова приватна картичка користејќи гласовни команди.

Гласовни белешки:

Ќе можете да го користите Siri за гласовни белешки целосно без раце. На пример, можете да побарате од Siri да создаде нова гласовна белешка и потоа да започнете да зборувате. Можете исто така да прекинете снимање, да го зачувате со одредено име, па дури и да го преместите во одредена папка – сето тоа без да го допирате вашиот iPhone.

КОГА ЌЕ БИДАТ ДОСТАПНИ ОВИЕ функционалности?

Според инсајдерот на Apple, Марк Гурман, некои од новите функции нема да бидат достапни на WWDC. Apple речиси сигурно ќе објави неколку од нив, но не сите од нив ќе бидат достапни во 2024 година. Гурман верува дека повеќето од овие функции нема да бидат достапни до 2025 година преку ажурирање на софтверот.

Се разбира, тоа не значи дека Apple нема да објави барем неколку од нив на или околу WWDC. Сепак, веројатно е најдобро да не се очекува iOS 18 да доаѓа со сите гореспоменатите функции, бидејќи е многу поверојатно дека тие ќе бидат постепено во текот на следните месеци.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното