Австралија одбива да го стави ликот на британскиот крал Чарлс III на својата валута

Австралија одбива да го стави ликот на британскиот крал Чарлс III на своите пари. На австралиската банкнота од 5 долари моментално се наоѓа покојната Елизабета Втора.

Австралија додаде дека одлуката да се појави покојната кралица на банкнотата од 5 долари се однесува на нејзината личност, а не на нејзиниот статус на монарх. Избран е дизајн за да се оддаде почит на локалната култура, историја и традиции.

Дизајнот и печатењето на новата банкнота ќе трае неколку години. Дотогаш ќе продолжи да се издава сегашната банкнота на Елизабета Втора.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното