Го славиме најголемиот женски православен празник – за што жените се молат на Богородица и кои обичаи мора да се почитуваат!

На 14 октомври Православната црква и нејзините верници го слават празникот Покров на Пресвета Богородица.

Црквата отсекогаш ја славела Пресвета Богородица како покровителка и заштитничка на христијаните, која со своите молитви го угодува Бога на грешниците. Познато е по тоа што им помага на поединци и нации во војна и мир, и насекаде во неволја.

Настанот што го слави црквата се случи на 14 октомври 911 година, за време на владеењето на царот Лав Мудриот (филозоф). на едно бдение во Богородичната влахернска црква во Цариград. Црквата била полна со народ. Меѓу народот бил и свети Андреј Јуродивиот со својот ученик Епифаниј.

Во четири часот ноќта над народот се појавила Пресвета Богородица со распослан омофор со кој го покривала целиот народ. Била облечена во порфира и блескала со неискажлив сјај, опколена од апостолите и светителите. Гледајќи го јавувањето, свети Андреј му рекол на Епифаниј: “Ја гледаш ли, брате, царицата и господарката над се, како се моли за целиот свет?”

Поради тој настан, беше воведена прослава, за да се потсети на тој момент и постојаното покровителство на Пресвета Богородица секогаш кога верниците молитвено ја бараат.

Тоа е потврда, пред се, за нејзиното молитвено застапништво за нас луѓето пред престолот на Троичниот Бог.

Во Попово Поле, многу жени постат пред Покровот за да се причестат на денот на празникот. Го слават жените за полесно да раѓаат и да растат деца. Оние што немаат деца, се молат на Пресвета Богородица тој ден да има потомство.