AlbanianBulgarianEnglishGreekMacedonianSerbianTurkish

Еве како Јапонците ги решаваат проблемите – ова е неверојатно!

Кога јапонска компанија е во тешка ситуација, прв човек што треба да биде отпуштен е нејзиниот претседател. Ако ситуацијата стане уште посериозна, тој прв ќе поднесе оставка.

Во Јапонија, тие не започнуваат со отпуштање на обични вработени – Јапонците веруваат дека нема лоши војници, има само лоши генерали. Промената започнува со лична одговорност.

Јапонците велат: „Ако во вашиот живот немало криза што е тешко да се преживее, треба да го купите ова искуство за многу пари“.

Овие вредни луѓе знаат дека мудроста не доаѓа кај некоја личност при раѓање или со возраста.

Мудроста е искуство стекнато во тешки ситуации, а со тоа доаѓа и разбирање на животот.

И тие исто така велат: „Мудрец е оној кој мирно гледа во светот, без разлика што се случува“.

Љубовта, како и мудроста, не се случува на сите одеднаш. Веројатно треба да ја заработите. И ако мажот никогаш не сакал, туку прифатил само нечија љубов, ја изгубил вистинската љубов.