AlbanianBulgarianEnglishGreekMacedonianSerbianTurkish

Утре ги празнуваме Св. маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија – ова треба да го направите

Утре ги празнуваме Св. маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија.

На овој посебен ден именден празнуваат: Софија, Софка, Вера, Верица, Нада, Надежда, Натка, Љубе, Љупчо, Љубен, Љубомир, Љубосав, Људмил, Љуба.

Празникот е посветен на жените и нивните деца, првенствено ќерки.

Се верува дека девојчињата треба да ги израдувате со некој подарок, колку и да е тој скромен. Ќе биде доволно да им посветите внимание и да им покажете колку ги сакате.