ГО СЛАВИМЕ СВ. МАКСИМ ИСПОВЕДНИК: Многу е важно да се запази ЕДНА работа на овој ден

Верниците и православната црква денес го слават празникот посветен на Свети Максим Исповедник, кој се смета за татко на православието.

Се верува дека на денот посветен на свети Максим Исповедник треба да се запали свеќа за сите маченици и жртви и да не се шие облека.

Свети Максим се смета за татко на православието, а еве зошто.

Полн со ревност за Господа Христа, светиот маченик Максим еднаш видел каде идолопоклониците не само што им се поклонуваат на идолите, туку и ги принудувале другите на тоа.

Заедно со Евтихиј, Максим тврдел дека во Христа има една природа, но дека има повеќе волји и дека не смее да се ограничува само на една.

Поради ова тврдење, кнезовите наредиле да му го отсечат јазикот и да го избркаат од Цариград, односно да го затворат во друг град. Оттогаш почнал да се моли на Бога да го прекине гонењето на христијаните. И самиот тој крштева многу незнабошци.

– Кој во своето срце гледа трага на омраза кон кој било човек за каква било грешка, тој е целосно туѓ на љубовта Божја. Затоа што љубовта кон Бога не трпи омраза кон човекот – рече свети Максим.

Во една прилика, кога незнабошците почнале искрено да им жртвуваат не само животни, туку и луѓе на своите богови, светиот маченик, не можејќи да поднесе таква глетка, отишол меѓу идолопоклониците, јавно ги обезличил и нивните идоли ги нарекол обични дрво и камен, бидејќи тие беа немоќни да си помогнат.

Тогаш го фатија незнабошците, и најпрвин го нанесоа на големи маки, а на крајот го закопаа со камења.

Така се упокои светиот маченик, во 250 година, за време на владеењето на Декиј – еден од најжестоките гонители на христијаните кој владеел од 249 до 251 година.

spot_img

Најважното