Јутјубер посети мистериозен бункер во БиХ, еве што пронашол внатре

Инфлуенсерот и блогер за патувања од БиХ, Роберт Дачешин го посети и фотографираше мистериозниот бункер на планината Влашиќ.

“Речиси нема информации за овој бункер, многу малку се знае за него. Често поминуваме покрај овој бункер при планинарење, а не сме ни свесни што всушност е тука. Колку и да се обидов да дознаам за ова место и истражете повеќе за тоа, информациите што ќе ги најдам беа многу сиромашни“, вели Роберт во видеото, истакнувајќи дека затоа одлучил да го посети бункерот. Своите впечатоци потоа ги сподели со следбениците на својот канал на Јутјуб.

„Пристапот до ова место порано бил строго забранет, а постоењето на овој бункер го знаеле само неколку луѓе од највисоката точка на Југославија. Но каква функција имал овој објект, малкумина знаат до денес“, забележа Роберт.

Во бункерот нема осветлување

Тој рече дека војската и полицијата биле стационирани во зградата, а со нив бил и тим техничари од Радио телевизија Сараево, кои работеле на репетиторот и пренесување телевизиски и радио сигнали.

„Во самиот објект се влезе од врвот и се спушти на длабочина од 50-ина метри.Целиот пат беше обезбеден со оклопни врати за атомски засолништа кои тежеа околу 3 до 4 тони, а во самата основа, под репетиторот, таму беа потпорни простории и повеќе излези за итни случаи во подножјето на ридот.

За да влезете во објектот, мора да имате батерии или светилки бидејќи во него нема осветлување, а исто така треба да бидете многу внимателни при одење бидејќи има многу дупки низ ходниците и тунелите на кои треба да обрнете внимание“, опиша Дачешин. Овој бункер е во лоша состојба, за разлика од бункерот на Тито во Коњиќ, кој стана музеј.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното