Какви се шансите Путин да заврши на суд? Американскиот обвинител: Ова е долга игра

МЕЃУНАРОДНИОТ КРИВИЧЕН СУД во Хаг издаде налог за апсење на Владимир Путин. Се поставува прашањето – колкава е веројатноста тој некогаш да се појави на суд?

Скај њуз разговараше со Бет Ван Шак, американска адвокатка која служи како американски амбасадор за глобална кривична правда.

Адвокатот го спореди Путин со Милошевиќ

На прашањето колку е важно да се постигне правда, без разлика колку е малку веројатно, Ван Шак одговори:

„Августо Пиноче, Слободан Милошевиќ, Хисен Хабре? Мислам дека никој од нив не мислеше дека некогаш ќе се соочи со сопственото судење, но сите беа обвинети. Овде треба да играме долга игра, никогаш не се знае како ќе се промени ситуацијата .

Таа продолжи: „И сè додека ги собирате доказите, ги изградивте досиејата за одговорните поединци, можете да бидете подготвени додека судот некаде во светот ненадејно не може да ја потврди јурисдикцијата, а потоа обвинителите ќе се вселат“.

„Видовме сателитски снимки и други снимки снимени дури и со обични камери на тела кои лежат со рацете врзани зад грб. Ова е јасен доказ или за тортура или за краткорочни убиства. на цивили, луѓе кои само тие одат на работа…“, заклучи Ван Шак.

Осомничен е и близок соработник на Путин

Покрај Путин, Меѓународниот кривичен суд издаде и налог за апсење на неговата комесарка за правата на децата, Марија Алексеевна Лвова-Белова, под истите обвиненија за нелегална депортација на украински деца.

Судиите на претходна постапка на МКС оценија дека постојат оправдани причини да се верува дека двајцата осомничени сносат одговорност за военото злосторство илегална депортација на населението и незаконско префрлање на населението од окупираните територии на Украина во Русија, на штета на украинските деца. .

Судиите размислуваа за издавање тајни налози за апсење, но заклучија дека нивното објавување може да помогне да се спречат понатамошни злосторства. Русија постојано негираше дека нејзините сили вршат злосторства во Украина.

Комисија на ОН: Има докази за префрлање на стотици украински деца во Русија

Присилната депортација на украински деца од Русија на територијата под нејзина контрола е воено злосторство, рекоа истражителите на ОН. Истражната комисија соопшти дека има докази за нелегално префрлање на стотици украински деца во Русија. Според украинската влада, бројот на насилно однесени деца во Русија е 16.221.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
  • Ознаки
  • 1
spot_img

Најважното